Producătorii autohtoni sunt interesați să-și crească exporturile în Țările Baltice

Foto: mei.gov.md

Oportunitățile de export a produselor moldovenești în Țările Baltice au fost abordate în cadrul ultimei sesiuni a programului Export Morning, desfășurate pe 10 februarie curent. În cadrul evenimentului online organizat de Agenția de Investiții au participat producători locali, antreprenori și experți din Lituania, Letonia și Estonia, reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale, precum și ambasadorul Republicii Moldova în Republica Lituania, Serghei Mihov, Ambasadorul Republicii Lituania în Republica Moldova, Kestutis Kudzmanas, Ambasadorul Republicii Letonia în Republica Moldova, Uldis Mikuts și reprezentantul Ambasadei Republicii Estonia, Simmu Tiik.

Prezentă la eveniment, secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iuliana Drăgălin, a declarat că salută interesul agenților economici din Moldova de a-și crește competențele și capacitățile de export. Totodată, a mulțumit reprezentanților Țărilor Baltice pentru susținerea continuă a Republicii Moldova în procesul de consolidare a bunelor practici de guvernare în contextul dezvoltării regionale,implementării reformelor etc.

„Pentru dezvoltarea legăturilor directe dintre piețe este imperativ să creăm infrastructura necesară. Aici aș dori să menționez importanța lansării și autorizării curselor directe din Chișinău spre capitalele Țărilor Baltice. Avem stabilit un dialog cu partea letonă privind lansarea cursei directe Chișinău – Riga. Sperăm să avansăm cu pași rapizi la acest capitol”, a adăugat Iuliana Drăgălin.

Relațiile comercial-economice dintre Republica Moldova și Țările Baltice, pe parcursul ultimilor cinci ani, au înregistrat o dinamică ascendentă. Pe parcursul perioadei ianuarie-noiembrie 2020, volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Țările Baltice a înregistrat suma de peste 45 milioane dolari SUA.

Privind fluxul investițional, în anul 2019 volumul investițiilor străine directe din Țările Baltice în Republica Moldova a însumat 51,93 milioane dolari SUA, ceea ce constituie 1,21% din volumul total al investițiilor în țară.

Actualmente, cooperarea economică dintre Republica Moldova și Țările Baltice se întemeiază pe o serie de documente bilaterale importante precum Acorduri privind promovarea şi protejarea reciprocă a investițiilor, Acorduri privind cooperarea economică, precum și Acorduri pentru evitarea dublei impuneri şi prevederea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit şi pe proprietate.

Distribuie