Proiecte de cooperare externă pe dimensiunea francofoniei

Ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală a avut astăzi, 16 septembrie, o întrevedere cu șeful Reprezentanței Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) pentru țările Europei Centrale și de Est Eric Poppe.

Cu ocazia vizitei sale la Chișinău, oficialul francez a semnat, din partea Reprezentanței (OIF) pentru țările Europei Centrale și de Est, Convenția de Parteneriat privind redinamizarea Proiectului claselor bilingve, a căror semnatari sunt și Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ambasada Franței în Republica Moldova, Alianța Franceză din Moldova.

În cadrul întrevederii, Anatolie Topală s-a referit la acțiunile desfășurate cu suportul OIF: susținerea implementării în continuare a Proiectului Claselor bilingve; desfășurarea activităților de formare a profesorilor de limbă franceză; acordarea burselor de masterat și doctorat în domeniul limbii franceze; dotarea bibliotecilor școlare cu manuale de limbă franceză; realizarea proiectelor de cercetare, dezvoltare și inovare în comun de către organizațiile de profil din Republica Moldova și cele din Europa Centrală și Orientală sau din alte regiuni membre ale AUF, precum și organizarea de programe de mobilitate a cercetătorilor.

Ministrul a menționat: „Apreciem suportul pe care îl oferă Reprezentanța OIF pentru Europa Centrală și de Est și mizăm în continuare pe o colaborare bună. Proiectele francofone pe care ni le propunem de comun acord sunt ambițioase și sperăm că finalitatea lor va aduce plus valoare studierii limbii franceze de către elevii din țara noastră”.

La rândul său, șeful Reprezentanței Organizației Internaționale a Francofoniei pentru țările Europei Centrale și de Est Eric Poppe a menționat că: „Scopul nostru este de avansa acțiunile de consolidare a francofoniei nu doar în cadrul Proiectului claselor bilingve, dar și în cadrul altor proiecte în domeniile educației și cercetării. Mizăm pe suportul MEC în atingerea obiectivelor pe care ni le propunem, iar colaborarea noastră se va amplifica în perioada imediat următoare”.

Amintim că Convenția de Parteneriat privind redinamizarea Proiectului claselor bilingve a fost semnată la Chișinău la 2 septembrie a.c. de către Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și Ambasada Franței în Republica Moldova.

Actualmente în Republica Moldova limba franceză se studiază în 987 de școli de către circa 127.823 mii de elevi. În învățământul superior limba franceză ca specialitate se studiază în 8 instituții de învățământ de către circa 350  de studenți. 

Distribuie