Putin îi va rezolva „problemele” lui Lukașenko (VIDEO)

Redactor: Diana Enache

Președintele belarus a apelat la ajutor extern pentru a reprima protestele de o săptămână împotriva victoriei sale la alegeri. Lukașenko l-a sunat pe Putin, iar utimul i-a promis că va rezolva toate problemele.

„La iniţiativa părţii belaruse, Vladimir Putin a avut o conversaţie prin telefon cu preşedintele Aleksandr Lukaşenko. Acesta a informat despre situaţia din Belarus după scrutinul prezidenţial. Ambele părţi au exprimat încredere că toate problemele apărute vor fi rezolvate curând”, a comunicat Preşedinţia Rusiei, potrivit unui comunicat postat pe site-ul instituţiei.

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a declarat sâmbătă că intenţionează să discute cu omologul său din Rusia, Vladimir Putin, avertizând că protestele masive nu reprezintă o ameninţare doar pentru ţara sa.

În urma discuțiilor telefonice între cei doi oficiali, un tânăr care protesta pașnic a fost împușcat mortal, eveniment înregistrat de camerele jurnaliștilor, care supravegheau protestele. Au apărut și mărturii din centrele de detenție din Belarus: „Forțele de securitate ne-au spus că dacă aveau ordin să ne ardă de vii, o făceau”.

Uniunea Europeană a dat undă verde vineri pentru sancţionarea represiunii din Belarus. „Miniştrii de externe din UE au convenit să-i sancţioneze pe cei responsabili de represiune.

Polonia, Republica Cehă, Estonia, Lituania, Letonia şi Danemarca au cerut într-o scrisoare comună „măsuri restrictive împotriva oficialilor” responsabili pentru desfăşurarea alegerilor încheiate cu realegerea lui Lukaşenko cu circa 80% din voturi şi pentru violenţele împotriva protestatarilor.

Zeci de mii de oameni din Minsk și marile orașe ale țării ies în stradă de o săptămână pentru a cere demisia președintelui Lukașenko și organizarea unor noi alegeri prezidențiale.

Distribuie