Rata morbidității în rândul lucrătorilor medicali s-a redus la 90%

În Republica Moldova, rata de vaccinare împotriva COVID-19 a ajuns la 11,2% fiind vaccinate 538.879 persoane împotriva noului virus. În ultimele șapte zile, au fost administrate 60.000 de doze de vaccin. Datele au fost prezentate în cadrul conferinței de presă săptămânale.

„Îndemnăm să ne consolidăm forțele și toate acțiunile pentru a continua vaccinarea într-un timp cât mai restrâns. Riscul de a aduce în țară alte tulpini de COVID-19 este foarte mare. Doar prin intermediul vaccinării putem reveni la o viață normal de până la pandemie”, a declarat președinta Comitetului Național de Experți în Imunizare, Ninel Revenco.

Potrivit datelor raportate, peste 82% din lucrătorii medicali au fost vaccinați împotriva COVID-19, ceea ce a contribuit la scăderea cu 90% a ratei de morbiditate în rândul acestora. În total, până în prezent, au fost raportate 1,401 reacții adverse, dintre care 94,1% cu forme ușoare, 5,9 % cu forme moderate.

„Pericolul infectării cu noul virus încă persistă, chiar dacă numărul de cazuri s-a redus semnificativ. Unica măsură de a preveni infectarea cu COVID-19 e vaccinarea. Vă îndemnăm să vă vaccinați pentru a opri pandemia. La fel, pentru o informare corectă, alegeți sursele oficiale unde sunt distribuite toate informațiile necesare”, a spus șefa Disciplinei de Epidemiologie din cadrul USMF, Angela Paraschiv.

Amintim că, la data de 11 iunie, 100.800 de doze de vaccin AstraZeneca, oferite de Guvernul de la București, au fost livrate Republicii Moldova. Toate dozele de vaccin au fost distribuite proporțional Centrelor de vaccinare din țară.

Republica Moldova a recepționat 1.032.790 de doze de vaccin împotriva COVID-19.  Pentru administrarea vaccinului, oamenii se pot adresa la medicul de familie sau se pot programa la vaccinare prin intermediul platformei www.vaccinare.gov.md.

Pe data de 20 iunie, la Palatul Republicii, va avea loc Maratonul Vaccinării, unde populația se va putea vaccina cu a doua doză pentru vaccinurile Pfizer-BioNTech, Sinopharm și Sinovac, dar și cu prima doză pentru AstraZeneca, Sinopharm și Sinovac. Doritorii de a se vaccina sunt așteptați în intervalul orelor 7.00-22.00.

Distribuie