Relațiile economice moldo-polone discutate de către Ministrul Economiei și Ambasadorul Republicii Polone în Republica Moldova

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, s-a întâlnit cu Ambasadorul Republicii Polone în Republica Moldova, Bartłomiej Zdaniuk. Oficialii au discutat relațiile economice dintre cele două țări și au stabilit domenii de interes și cooperare.

Ministrul Economiei a enumerat principalele obiective pentru perioada următoare, prioritare fiind asigurarea unei piețe economice transparente, cu reguli clare și egale pentru toți actorii economici.

Până în prezent, între Republica Moldova şi Republica Polonă au fost semnate 37 de acorduri, care reglementează diverse domenii de activitate. În Republica Moldova activează 92 de întreprinderi cu capital polon, investițiile însumând 227,297 mln. Lei. După volumul capitalului investit, Polonia se află pe locul 15 printre principalii investitori ai R. Moldova. Cel mai mare investitor polonez este compania „Polski Cukier” (industria de zahăr).

Sprijinul financiar polonez este oferit prin Programul de Asistență pentru Dezvoltare. Republica Moldova este declarată țară prioritară pentru asistența poloneză pentru dezvoltare în sectoare precum bună guvernare, dezvoltare regională și rurală și agricultură. Pe parcursul a 15 ani, Polonia a implementat 264 de proiecte în valoare de 15 milioane de euro în Moldova.

Distribuie