Republica Cehă continuă să sprijine eforturile țării noastre în lupta cu pandemia COVID-19

Foto: msmps.gov.md

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI a recepționat un lot de echipamente specializate de protecție din partea Guvernului Republicii Cehe destinate instituțiilor medicale din țara noastră.

La Ceremonia de acordare a ajutorului umanitar a participat Secretarul de Stat, Tatiana Zatîc, conducerea Ministerului Afacerilor Interne, reprezentanții delegației Uniunii Europene și ambasadei Republicii Cehe în Republica Moldova

“Acest important lot de ajutor umanitar acordat Guvernului Republicii Moldova din partea Republicii Cehe reprezintă un gest de solidaritate și prietenie, care spriină eforturile noastre în lupta cu pandemia COVID-19 și va consolida sistemul de sănătate din țara noastră. Exprim sincere aprecieri și mulțumiri Republicii Cehe  pentru ajutorul considerabil acordat în perioada pandemiei”, a menționat Tatiana Zatîc.  

Lotul donat conține 300 000 de măști  de protecție, 100 000 de mănuși chirurgicale , 5000 de costume de protecție, dar și 55 de ventilatoare pulmonare, esențiale pentru protecția personalului medical și tratarea pacienților în stare medie și gravă de COVID-19.

Donația în suma totală de 1 342000 de Euro din partea Guvernului Republicii Cehe a fost posibilă datorită Mecanismului Protecției Civile al Uniunii Europene, care a fost activat la data de 3 februarie 2021 de IGSU al MAI la solicitarea Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale. În acest context, la data de 08 februarie, Guvernul  Republicii   Cehe   a   luat  decizia de a acorda această asistență Republicii Moldova.

Lotul de echipamente urmează a fi repartizat în cel mai scurt timp instituțiilor  medicale din țara noastră. 

Menționăm, că în luna noiembrie 2020, Guvernul Republicii Cehe a oferit Republicii Moldova donații sub formă de consumabile și costume de protecție în valoare de 3,2 milioane de coroane cehe (cca 123 mii EURO). De asemenea, companiile cehe au furnizat țării noastre paturi pentru secțiile de terapie intensive, transmise spitalelor din Călărași și Căușeni, precum și sisteme care permit conectarea pacienților la ventilație artificială pulmonară, în valoare de 10 milioane coroane cehe (cca 380 mii EURO).

Distribuie