Republica Moldova și Lituania va susține în continuare ascensiunea Republicii Moldova pe calea integrării europene

Prim-ministrul Natalia Gavrilița a avut astăzi o întrevedere, la Guvern, cu premierul Lituaniei, Ingrida Šimonytė, care se află într-o vizită oficială în Republica Moldova.

Natalia Gavrilița a mulțumit omologul său pentru susținerea constantă pe care statul lituanian o acordă în realizarea obiectivelor de integrare europeană a Republicii Moldova. A fost salutată inițiativa lituaniană privind crearea Coaliției în formatul Trio Asociat și a unei alianțe strategice pe termen lung pentru susținerea aspirațiilor europene ale țării noastre, care prevăd sprijinirea reformelor inițiate la nivel național și aderarea la Uniunea Europeană a celor 3 state asociate (Republica Moldova, Georgia și Ucraina).

Natalia Gavrilița a exprimat recunoștință Guvernului Lituaniei pentru acordarea continuă a asistenței pentru Republica Moldova în implementarea reformelor structurale la nivel național.  ”În perioada anilor 2006 – 2020, Ministerul Afacerilor Externe al Lituaniei a finanțat implementarea a 144 proiecte în țara noastră, cu un buget de peste 1,1 mln euro. În acest an, Guvernul lituanian a aprobat 5 proiecte bilaterale de asistență pentru dezvoltare de peste 50 mii euro, în domenii precum buna guvernare, democrație și consolidarea societății civile”, a menționat Natalia Gavrilița.

Totodată, șefa Executivului de la Chișinău a mulțumit omologului său lituanian pentru asistența oferită în combaterea răspândirii infecției COVID-19  în Republica Moldova, prin donarea unui lot de 26 500 doze de vaccin și a echipamentelor medicale de protecție în valoare de 20 000 euro.

Oficialii au apreciat dinamica pozitivă a dialogului politic și a cooperării sectoriale moldo-lituaniene. În context, a fost subliniată importanța Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Lituania privind conversiunea și recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere, semnat pe 7 octombrie 2021, la Vilnius. 

În cadrul evenimentului, a fost semnat un Memorandum de înțelegere între Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Lituaniei și Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova privind fortificarea capacităților instituționale și buna guvernare în țara noastră. 

„Scopul principal al vizitei mele este să reiterez suportul nostru acordat Republicii Moldova și Guvernului său, care este pe calea reformelor pro-europene, cu un mandat foarte puternic din partea cetățenilor. Lituania rămâne un susținător puternic al aspirațiilor Republicii Moldova de a deveni membră a familiei europene. Suntem gata să partajăm din experiență și să acordăm asistența tehnică necesară. Ca prim pas pentru implementarea Memorandumului semnat astăzi, vom aloca Republicii Moldova 350 de mii de euro. Sunteți printre primele țări care au recunoscut instaurarea independenței Republicii Lituania. Am avut nevoie mult de acel suport, îl ținem minte și îl apreciem foarte mult”, a menționat prim-ministrul Lituaniei în cadrul discursului său. 

Premierii au discutat și despre posibilitățile de diversificare a potențialului comercial-economic între ambele state. În acest sens, este binevenită organizarea la Chișinău a unei misiuni a oamenilor de afaceri, pentru a analiza oportunitățile investiționale în Republica Moldova, în sectoarele de interes, precum: construcții, energie regenerabilă, aprovizionarea cu apă și tratarea apei, turism și sectorul agroalimentar.

Distribuie