Românii din diaspora vor putea vota două zile la alegerile parlamentare din decembrie

Redactor: Diana Enache

Camerei Deputaților de la București a adoptat luni un amendament depus de PNL și USR, respins inițial în comisiile de specialitate, care dă posibilitatea românilor din diaspora să voteze două zile la alegerile parlamentare din decembrie. Totuși, aceștia s-ar putea să nu poată vota fizic în mai multe țări unde nu vor putea fi organizate secții de votare, din cauza pandemiei de coronavirus.

Deoarece Covid-19 înregistrează un nou val de infectări în Europa, iar aici sunt cele mai mari comunități de români din afara României, este posibil să nu poată fi organizate secții de votare pentru alegerile parlamentare din decembrie. Din acest motiv, Guvernul va încuraja și va recomanda votul prin corespondență.

Potrivit Digi24 autoritățile de la București au cerut lămuriri de la guvernele țărilor unde se află cei mai mulți români, în legătură cu posibilitatea organizării de secții de votare. Cele mai multe nu au oferit niciun răspuns, iar altele au sugerat folosirea votului prin corespondență ca alternativă, având în vedere restricționarea adunărilor publice și a contactului între mai multe persoane.

Distribuie