Rușii l-au ales pe Putin presedinte PE VIAȚĂ

Redactor: Diana Enache

Cetăţenii ruşi au aprobat cu largă majoritate reforma constituţională supusă referendumului, permiţându-i astfel preşedintelui Vladimir Putin să candideze pentru încă două mandate şi să rămână şef al statului rus până în 2036, transmite Reuters, citată de Agerpres. Atunci Putin ar avea 85 de ani.

Potrivit datelor preliminare ale Comisiei Electorale Centrale, după numărarea a 95,61 la sută din procesele verbale, 78,04% dintre participanții la vot s-au pronunțat în favoarea amendamentelor la Constituție, notează sputnik.md.

78,04 la sută dintre alegătorii ruși au votat pentru adoptarea amendamentelor la Constituție, iar împotrivă au fost numai 21,15 la sută dintre voturi. Anunțul a fost făcut de Comisia Electorală Centrală a Federației Ruse după numărarea a 95,61 la sută dintre procesele verbale. La Chișinău s-au prezentat la urne 889 de cetățeni rusi, dintre care 92% au susținut candidatura lui Vladimir Putin până în 2036.

Ieri, în Piaţa Roşie din Moscova a avut loc şi un protest simbolic al unui grup mic de activişti, care au scris cu trupurile pe caldarâm 2036, dar nu au terminat evenimentul că au fost arestaţi de poliţie.

Adunările publice sunt interzise în capitala Rusiei din cauza epidemiei de coronavirus. Acesta a și fost motivul extinderii referendumului timp de o săptămână, astfel încât să se evite aglomeraţia în secţiile de votare. Partidul Comunist, care le-a recomandat susţinătorilor săi să voteze „nu”, a constatat că referendumul a fost organizat cu mai multe nereguli. Liderul partidului, Ghenadi Ziuganov, a spus că electoratul va trebui să suporte consecinţele sprijinului pentru politica lui Putin, care a afectat economia.

În imposibilitate de a protesta în stradă, opoziţia din Rusia a ridiculizat referendumul online, publicând fotografii cu secţii de votare în scări de bloc, curţi şi în portbagajul unui autoturism. Organizaţia neguvernamentală Golos, care monitorizează alegerile, a anunţat că nu va putea confirma legitimitatea rezultatului, scrie digi24.ro.

Distribuie