S-au evaluat cererile de solicitare a motorinei din ajutorul umanitar extern acordat de România

Foto simbol

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) și Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) informează că, au finalizat procedura de evaluare a cererilor de solicitare a motorinei din ajutorul umanitar extern acordat de România.

Astfel, au fost evaluate 3 502 cereri de solicitare a ajutorului umanitar sub formă de motorină, recepționate în perioada 16 martie – 5 aprilie curent, de la 3 430 producători agricoli unici.

Cele mai multe solicitări de ajutor umanitar au fost depuse de producătorii agricoli din raioanele: Cahul – 232 cereri, Comrat – 177 cereri, Căușeni – 176 cereri, Orhei – 164 cereri, Ștefan-Vodă – 152 cereri.

Conform datelor preliminare, producătorii agricoli au declarat că, în anul trecut,  au fost afectate de seceta  circa 475 mii ha de teren agricol, cel mai mult fiind afectate terenurile cultivate cu porumb – 49,3% (234,4 mii ha), floarea soarelui – 45,9% (218,0 mii ha) și alte culturi (soia – 7,7 mii ha, sorg – 7,3 mii ha, sfecla de zahăr- 2,9 mii ha, mazărea -2,7 mii ha, etc.).

Până în prezent AIPA a examinat circa 98 la sută din totalul dosarelor recepționat. Pentru  neîntrunirea criteriilor de eligibilitate, 7 dosare au fost respinse.

Datele preliminare arată că, după aplicarea coeficientului de categorisire a producătorilor agricoli, suprafața de teren eligibilă, constituie circa 325 mii ha. Cuantumul mediu cantitativ per hectar de motorină ar constitui circa 18,46 litri.

Mărimea ajutorului per hectar de teren arabil afectat se calculează în baza cantității totale de motorină disponibilă, raportată la suprafața totală eligibilă.

Amintim, Regulamentul privind stabilirea cuantumului de motorină din ajutorul
umanitar extern acordat de către România, destinat compensării parțiale a pierderilor suferite de producătorii agricoli pentru roada anului 2020, ca urmare a înregistrării secetei la culturile de fitotehnie, a fost aprobat prin  Hotărârea Guvernului nr. 27 din 11.03.2021.

Notă:  Perioada de distribuire a ajutorului umanitar va fi anunțată suplimentar, urmare a recepționării cantităților de motorină din partea României.

Distribuie