S-au împlinit 86 de ani de la nașterea dirijorului şi violonistului Dumitru Blajinu

Dirijorul, violonistul și compozitorul Dumitru Blajinu, Artist al Poporului, deținător al Ordinului Republicii, laureat al Premiului Național, ar fi împlinit astăzi 86 de ani.

Potrivit colegilor săi, Dumitru Blajinu a lansat o pleiadă de cântăreți care au făcut epocă, precum Vasile Iovu, Maria Drăgan, Valentina Cojocaru, Angela Păduraru, Gavriil Gronic și alţii. Piesele scrise de Dumitru Blajinu au intrat în fondul de aur al muzicii naționale și constituie un adevărat patrimoniu național imaterial.

În context, solistul instrumentist al Orchestrei de muzică populară „Folclor”, naistul Vasile Iovu, a afirmat că Dumitru Blajinu a fost un artist de excepţie. „Dumitru Blajinu mi-a pus naiul în mână, pe care l-a adus de la meşterul de instrumente populare Tudor Captari din satul Costiceni, Bucovina. Graţie lui, am devenit primul naist din R. Moldova. A fost îndrumătorul meu. El este considerat pe bună dreptate fondatorul Orchestrei de muzică populară „Folclor”, pe care a creat-o în 1967. Dumitru Blajinu a readus în circuit folclorul nostru, pe care l-a promovat pe parcursul întregii sale vieţi”, a remarcat Vasile Iovu.

La rândul său, dirijorul Orchestrei de muzică populară „Folclor”,  Petre Neamţu, a menţionat că Dumitru Blajinu a fost un mare lăutar. „A făcut enorm de mult pentru muzica noastră folclorică. A educat o pleiadă întreagă de muzicieni”, a constatat Petru Neamţu.

Dumitru Blajinu s-a născut la 11 noiembrie 1934 în satul Pererâta, raionul Briceni, în familia trompetistului Nicolae Blajinu. Activitatea în domeniul artei muzicale a început-o în anul 1946.

Se angajează la Teatrul Muzical-Dramatic din Bălţi în calitate de instrumentist și dirijor al orchestrei. Posibilitatea de a avansa i s-a oferit odată cu invitația maestrului Vladimir Curbet de a activa în Orchestra Ansamblului Național Academic de Dansuri Populare „Joc” (1961-1962). Activează ca acordeonist și naist în Ansamblul de Tineret din Chișinău, și violonist în orchestrele de muzică populară „Mugurel” și „Veselia”. În anul 1967 fondează și devine prim-dirijor al Orchestrei de Muzică Populară „Folclor” a Radioteleviziunii Moldoveneşti. 

Pe parcursul activității sale, a imprimat peste 1800 de creații, păstrate în Fondul de aur al Radioteleviziunii din Chișinău. A înregistrat la radio, în postură de violonist și prim-dirijor al Orchestrei „Folclor”, circa 40 de piese instrumentale în diverse forme și peste 300 de creații de autor: cântece, balade, piese instrumentale, suite, rapsodii etc.

În anul 1994, Dumitru Blajinu a fost distins cu Ordinul Republicii. La propunerea Ministerului Culturii, devine în anul 2014 laureat al Premiului Național, iar începând cu anul 2015 a fost beneficiar al indemnizațiilor de merit acordate marilor personalități din domeniul culturii. Dumitru Blajinu s-a stins din viață la 6 iulie 2015. A fost înmormântat la Cimitirul Central Ortodox de pe strada Armenească din Chișinău.

Distribuie