Salarii mai mari cu 60% pentru medici, case gratuite pentru polițiști și subvenții mai mari pentru fermieri

Redactor: Diana Enache

Salariile medicilor se vor majora de în două etape. În prima parte acestea vor crește cu 30% de la 1 septembrie. Cea de-a doua parte a majorării este programată pentru 1 ianuarie 2021 și constituie la fel 30%. O altă majorare, de 40%, va veni în prima jumătate a anului viitor.

În cadrul ședinței de lucru din 29 iunie, la care au luat parte înalții oficiali de stat, au mai decis lansarea programului Prima casă 6, în cadrul căruia angajații instituțiilor de forță vor primi compensații de 100% din valoarea locuinței, ceea ce înseamnă că dobânda va fi achitată integral de către stat pentru polițiști, militari, angajați ai CNA, SIS sau SPPS. În aceste scopuri vor fi alocate din buget 20 de milioane de lei.

Totodată, partidele de la guvernare au discutat și despre împrumutul de 100 de milioane de euro care urmează a fi acordat de Uniunea Europeană pentru atenuarea impactului COVID-19 în Republica Moldova. Condițiile de acordare a banilor au fost agreate de Republica Moldova și Comisia Europeană, așa că până la sfârșitul lunii iulie, banii vor ajunge în țară, scrie INP.

Partidele de la guvernare au hotărât și majorarea fondului de subvenționare în agricultură cu 100 de milioane de lei. În același timp, fracțiunile parlamentare, premierul și președintele țării au convenit că în următoarea perioadă Guvernul va veni în Parlament cu rectificări la buget, care să permită creșteri de alocații și pe alte sectoare, cum ar fi infrastructura sau mediul de afaceri.

Distribuie