Săptămâna mondială de conștientizare a rezistenței la antimicrobiene, 18-24 noiembrie 2020

Foto: msmps.gov.md

Astăzi se lansează Săptămâna mondială de conștientizare a rezistenței la antimicrobiene, ce are scopul de a informa publicul larg despre utilizarea rațională, conform prescripției medicale, a preparatelor antimicrobiene. Tema Săptămânii este Să ne unim eforturile pentru a păstra eficiența preparatelor antimicrobiene! Utilizează antibioticele cu grijă!

Rezistența la antibiotice reprezintă o amenințare tot mai mare la adresa sănătății publice. Anual, 700.000 de persoane decedează, la nivel global, din cauza infecțiilor cauzate de bacteriile rezistente la antibiotice. Povara pe care o reprezintă infecțiile cu bacterii rezistente la antibiotice este comparabilă cu povara pe care o reprezintă gripa, tuberculoza și HIV/SIDA, luate împreună.

În Republica Moldova, conform datelor disponibile, antibioticele constituie aproximativ 10% din numărul total de medicamente. La fel, rezultatele primului studiu național de prevalență de moment a infecțiilor asociate asistenței medicale (IAAM) și consumul de antimicrobiene (AM) realizat în 2018 pe un eșantion de 67 spitale, 546 secții și 10.594 pacienți, a estimat o prevalență a IAAM de 1,6% și a consumului de AM – 42,7%.

Anul curent, Republica Moldova va marca cea de-a șasea Săptămână mondială de conștientizare a rezistenței la antibiotice, în perioada 18-24 noiembrie 2020, abordată de această dată în cadrul unei teme mai extinse – Săptămâna mondială de conștientizare a rezistenței antimicrobiene. Antimicrobienele includ toate tipurile de medicamente cum ar fi: antibiotice, antifungice, antiparazitare și antivirale.

„Utilizarea irațională a antibioticelor poate crea bariere în tratamentul altor boli, cauzând complicații și chiar decese, în special pe fonul unui sistem imunitar deficitar. Este o problemă majoră care trebuie conștientizată de fiecare dintre noi, întreaga societate și autorități cu atribuții în domeniu. Este extrem de necesar să ne unim eforturile în jurul obiectivului comun de reduce utilizarea excesivă a antibioticelor la oameni, animale sau plante”, a menționat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

Principalii factori ai rezistenței la antibiotice includ utilizarea necorespunzătoare și utilizarea excesivă a acestor preparate la oameni, animale și plante și lipsa accesului la apă de calitate, sanitație și igienă atât pentru oameni, cât și pentru animale. Adesea, antibioticele sunt prescrise incorect pentru maladii precum răceala și gripa sau sunt luate fără o supraveghere medicală adecvată.

Olga Burduniuc, șefa laboratorului microbiologic, ANSP: ”Agenția Națională pentru Sănătate Publică este instituția responsabilă de supravegherea rezistenței antimicrobiene la nivel național. Datele din anul 2019 privind rezistența antimicrobiană raportate în cadrul Sistemului național de supraveghere a rezistenței la antimicrobiene, parte componentă a rețelei internaționale CAESAR,  atestă indici îngrijorători de rezistență la antimicrobiene. În acest context, vin cu un îndemn către medici ca atunci când suspectează o infecție bacteriană, să indice pacienților o consultație microbiologică, pentru a putea determina și prescrie antimicrobianul potrivit pentru tratament”.

Totodată, utilizarea abuzivă a antibioticelor în timpul pandemiei COVID-19 ar putea duce la accelerarea răspândirii rezistenței antimicrobiene. COVID-19 este cauzat de un virus, nu de o bacterie și, prin urmare, antibioticele nu ar trebui utilizate pentru a preveni sau trata infecțiile virale, cu excepția cazului în care sunt boala ar fi cauzată de bacterii. Cel de-al doilea studiu despre viziunile comportamentale privind COVID-19 în Republica Moldova, realizat în august 2020, demonstrează că 13,5% din respondenți au utilizat antibiotice în ultimele 7 zile pentru a preveni sau trata COVID-19.

În același timp, în lipsa antibioticelor, nu ar fi posibilă realizarea unor intervenții vitale, precum transplanturile de organe, chimioterapia la pacienții cu cancer, terapia intensivă în unele cazuri severe, precum și tratamentul bolilor bacteriene, ceea ce impune utilizarea rațională a acestor preparate, pentru a preveni fenomenul rezistenței la antimicrobiene.

„În perioada când fiecare dintre noi are un rol important în gestionarea pandemiei COVID-19, să nu uităm de rezistența antimicrobiană, o amenințare reală în adresa sănătății publice. Utilizarea corectă și responsabilă a preparatelor antimicrobiene va permite ca omenirea sa beneficieze cât mai mult timp de eficiența acestora, astfel să existe capacitatea de a preveni și trata infecțiile acum și pentru generațiile viitoare.”, a menționat Dr Igor Pokanevych, reprezentantul OMS în Republica Moldova.

Combaterea eficientă a rezistenței la antibiotice este o problemă complexă și necesită implicarea diferitor factori de decizie responsabili, cum ar fi: autorități din sectorul sănătății umane și animale, siguranței alimentelor și furajelor, protecției mediului, industriei de producere și cercetare a medicamentelor, gestionării corecte a deșeurilor, inclusiv în institutțiile medicale, administrației publice centrale și locale, societății civile, per ansamblu.

Vladislav Cotici, director general ANSA: ”Rezistența antimicrobiană rămâne a fi o problemă prioritară de sănătate publică și de sănătate publică veterinară. Utilizarea abuzivă, necontrolată a antimicrobienelor la animale, prezintă unul din riscuri ca sursă de rezistență antimicrobiană pentru sănătatea publică umană, fapt care ne obligă să întreprindem acțiuni pentru combaterea acestui fenomen. În acest sens, de comun cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, am elaborat proiectul Strategiei Naționale și Planul de acțiuni pe compartimentul veterinar și siguranța alimentelor, care reglementează cadrul legal național pentru a limita evoluția fenomenului dat”.

Actualmente, la nivel național există cadrul legal privind modul de prescriere și eliberare a antibioticelor. MSMPS întreprinde acțiuni pentru implementarea prevederilor privind eliberarea antimicrobienelor doar în baza prescrierii, ceea ce va permite monitorizarea eliberării preparatelor și sancționarea abaterilor.

În contextul marcării Săptămânii mondiale de conștientizare a rezistenței la antimicrobiene, vor fi organizate la nivel național, activități intersectoriale de comunicare, informare și sensibilizare, în comun cu instituțiile statului, autoritățile publice locale, ONG-uri, ce vor include conferințele on-line, webinare, discuții publice și individuale, emisiuni radio și de televiziune.

Regulile privind administrarea corectă a antibioticelor:

Administrați antibiotice doar dacă au fost prescrise de medic.

Urmați întreg tratamentul prescris de medic, chiar dacă vă simți mai bine.

Nu folosiți antibiotice rămase de la alt tratament.

Nu recomandați altora tratamentul prescris pentru DVS.

Antibioticele nu previn și nu tratează COVID-19, gripa sau virozele.

Nu recurgeți la autotratament – apelați la medicul de familie la primele simptome de boală.

Distribuie