Sărbătorim Ziua Culturii Naționale. Mesajul ministrului Educației, Culturii și Cercetării

Foto: mecc.gov.md

Ziua Națională a Culturii este marcată anual la 15 ianuarie, în baza Hotărârii Parlamentului RM din 2012 și este organizată de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării începând cu anul 2013. Decizia de a sărbători Ziua Națională a Culturii de ziua de naștere a marelui poet Mihai Eminescu este una cât se poate de argumentată – geniul literaturii române sublinia într-un context că nivelul culturii generale al unei naţiuni nu-l poate ridica nimeni cu umărul, doar timpul şi munca corectează neajunsurile.  

Astfel, ziua de 15 ianuarie devine un prilej de a celebra un mare Creator, dar și o zi de recapitulare a unui efort asiduu depus de oamenii de creație pe parcursul anului, de a reflecta asupra culturii, în genere, și asupra realizărilor și proiectelor culturale de importanță națională.

Anual, evenimentul ne consolidează convingerea că instituțiile de cultură sunt cele care păstrează și conservă mărturiile trecutului și sunt, totodată,  spații pentru dialog, recreere, educație, inspirație, creație, reconciliere. Anual, decernarea Premiilor în domeniul culturii demonstrează o dată în plus calitățile excepționale și talentul deosebit al celor mai buni dintre cei mai buni conaționali de-ai noștri.

Anul 2020 a fost unul special pentru întreaga omenire – Pandemia de COVID-19 a influențat mapamondul, modificând radical modul nostru de a fi. A fost un an în care instituțiile de cultură au activat cu intermitențe iar publicul a fost privat de accesul la evenimentele îndrăgite.

În anul 2021 anume nouă ne revine misiunea să consolidăm eforturile și să revenim în sălile de concerte, în teatre, muzee și biblioteci.

Dragi prieteni!

Cu prilejul Zilei Naționale a Culturii, vă adresez cele mai sincere urări de sănătate. Apreciez enorm talentul, munca, devotamentul și dedicația Dumneavoastră pentru a crea și a fideliza publicul, pentru a păstra patrimoniul țării noastre și de a-l face cunoscut departe peste hotarele Republicii Moldova.

La mulți ani!

Distribuie