Schema frauduloasă de rezervare a unui loc la cimitir – deconspirată

Șase persoane au fost reținute în cadrul unor dosare ce vizează schema de îmbogățire ilicită din vânzarea locurilor de înhumare la cimitirul „Sfântul Lazăr”, anunță, într-un comunicat, Centrul Național Anticorupție (CNA). Printre suspecți sunt şeful, adjunctul, contabilul şi alţi angajaţi ai administraţiei cimitirului.

În timpul urmăririi, s-a constatat funcţionarea unei scheme ilicite, care, doar în 3 luni, ar fi încasat peste jumătate de milion de lei (623 000 de lei) venituri ilicite de la oameni, ca rezultat al faptelor infracţionale comise. Potrivit datelor anchetei, membrii grupului percepeau, în afară de taxa de stat pentru un loc de veci (1051 de lei ) plăţi suplimentare care se ridicau până la 5 000 sau 7 000 de lei. De asemenea, cei care voiau să rezerveze un loc la cimitir pentru familie sau rude, la fel trebuiau să plătească dublu faţă de taxa de stat de 4612 lei.

În această dimineaţă, ofiţerii CNA au efectuat percheziţii la 22 de adrese – la sediul administraţiei cimitirului „Sfântul Lazăr”, la domiciliile şi în birourile de serviciu ale bănuiţilor şi au depistat probe relevante pentru dosar, inclusiv sume de bani, în diferită valută (în jur de 700 000 de lei). Şase persoane au fost escortate la CNA pentru audieri şi urmează a fi plasate în izolator pentru 72 de ore. Pe numele lor, au fost pornite cauze penale pentru escrocherie, trafic de influenţă, corupere activă şi pasivă, iar dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă pedepse de până la 10 ani de închisoare şi amenzi penale.

Distribuie