Schimb de experiență științifică în domeniul agriculturii între Republica Moldova și Turcia

Foto: madrm.gov.md

Cercetătorii științifici din Republica Moldova și Republica Turcia s-au reunit în cadrul unei sesiuni de informare și schimb de experiență, pentru a prezenta cele mai bune rezultate obținute în cadrul proiectelor științifice și a-și consolida cooperarea în domeniul agriculturii.

În sesiunea plenară a evenimentului, Secretarul de Stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Mihail Machidon, a menționat că relațiile bilaterale de cooperare în domeniile agriculturii, învățământului agricol, dezvoltării regionale și protecției mediului s-au consolidat în timp și își propun să continue pentru a asigura durabilitate.

„Evenimentul de astăzi reprezintă o platformă de comunicare ce va facilita o colaborare mai strânsă între mediul academic din Republica Moldova și cel din Republica Turcia. Consolidarea capacităților în domeniu rămâne a fi o prioritate în agenda noastră de activități și mizăm pe deschiderea părții turce pentru colaborare extinsă pe dimensiunea implementării proiectelor de dezvoltare rurală, în domeniul zootehnic, al silviculturii și cinegetic. Mizăm, de asemenea,  pe suportul partenerilor turci în crearea unor întreprinderi mixte moldo-turcești de producere a legumelor și zarzavaturilor”, a declarat oficialul.

Evenimentul științific a fost constituit din cinci paneluri de discuții tematice: cooperarea în domeniul creșterii animalelor; cooperarea în domeniul productivității culturii de porumb; cooperarea în sectorul sănătății plantelor; cooperarea în domeniul semințelor, răsadurilor și solului; cooperare în sectorul acvaculturii.

Evenimentul a reunit reprezentanți ai guvernului turc, ai mediului diplomatic și ai instituțiilor de cercetare și de învățământ cu profil agricol.

Notă: Sesiunea de cooperare moldo-turcă în domeniul agriculturii a fost organizată în baza consultărilor ce au avut loc la lucrările celei de-a 3-a ședințe a Comitetului de Supraveghere în Agricultură între MADRM și Ministerul Agriculturii și Silviculturii al Republicii Turcia, desfășurată pe 24 noiembrie 2020.

Distribuie