Școlile din Chișinău vor funcționa în continuare conform modelului selectat la începutul anului de studiu

Foto: chisinau.md

Primăria municipiului Chișinău informează că instituțiile de învățământ general din capitală vor continua să activeze conform modelelor (I-VII) selectate la începutul anului școlar 2020 – 2021. Totodată, cetățenii sunt chemați să sprijine eforturile autorităților, prin respectarea măsurilor de siguranță pentru prevenirea și controlul infecției COVID-19, pentru a evita revenirea la învățarea la distanță, în contextul evoluției situației pandemice.

Viceprimarul capitalei, Angela Cutasevici, a făcut precizări în acest sens, ca urmare a discuțiilor apărute în spațiul public, privind eventualitatea revenirii la studiul la distanță, inclusiv online, în contextul menținerii unui nivel sporit de îmbolnăviri prin COVID.

În prezent, în municipiul Chișinău activează 150 de instituții de învățământ primar și secundar. Totodată, peste 70% din numărul total al elevilor în școli, sunt prezenți zilnic în sălile de clasă.

„Noi pledăm pentru menținerea desfășurării procesului educațional după modelul ales de managerii școlari, la începutul anului de studii. Conform instrucţiunilor, pentru a evita apariția focarelor de infecții prin coronavirus, precum şi pentru siguranţa copiilor, vor merge în autoizolare doar clasele/ grupele, unde au fost atestate cazuri de COVID. Dacă numărul de îmbolnăviri printre cadrele didactice sau copii/elevi este mare și nu este posibilă organizarea procesului educațional în sala de clasă, se trece la Modelul VI (învățarea la distanță, inclusiv online). În prezent, îşi desfăşoară activitatea la distanţă doar 2 şcoli din cele 150″, a precizat Angela Cutasevici.

Totodată, conform datelor monitorizării situației îmbolnăvirilor prin COVID-19, în cadrul instituțiilor de învățământ din municipiul Chișinău, desfășurată recent de reprezentanții DGETS, s-a constatat că sursa dominantă de contaminare a copiilor/elevilor este familia, iar contactul cu persoane străine sau colegii de clasă – sursa secundară.

E de menționat că, potrivit situației de la data de 02.12.2020, din totalul de 92772 de elevi din municipiu, au fost confirmați pozitiv 180 de copiii (0,19%). Totodată, 2555 de elevi sunt în autoizolare sau carantină. Drept urmare, în prezent 2703 elevi din 169 de clase studiază online. De asemenea, au fost confirmate pozitiv 149 de cadre didactice și 28 de angajați auxiliari.

APL Chișinău și, respectiv, Direcția generală educație, tineret și sport (DGETS) monitorizează situația din instituțiile educaționale, pentru a asigura condiții favorabile, atât pentru elevi și profesori, cât și pentru părinți. 

Distribuie