Se așteaptă -12 grade Celsius! Recomandările IGSU în perioada rece a anului

Foto: dse.md

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat pentru zilele următoare se prognozează o scădere bruscă a temperaturii cu valori termice de -9 -12 grade Celsius. În acest context Inspectoratul General pentru Situații de Urgență  îndeamnă cetățenii să fie responsabili și să respecte cu strictețe bazele securității vieții.

O atenție sporită pompierii o acordă asupra utilizării surselor de încălzire. În acest sens oamenii sunt îndemnați să respecte regulile antiincendiare pentru evitarea incendiilor și intoxicațiilor cu monoxid de carbon.

Persoanele sunt rugate să utilizeze în mod corespunzător sobele, coșurile de fum, instalațiile alimentate la gaze naturale și aparatele electrice de încălzire. Nu este indicat ca persoanele să aprindă focul în sobe cu lichide ușor inflamabile, mai mult specialiștii avertizează ca lucrurile combustibile, articole de mobilier și lingeria de pat să fie îndepărtate de instalațiile de încălzit. Totodată, gospodarii sunt atenționați despre riscul intoxicațiilor cu monoxid de carbon.

Specialiștii recomandă aerisirea încăperilor încălzite cu sobe, iar focul trebuie să fie stins în timpul nopții. Pentru siguranța minorilor, angajații IGSU roagă maturii să nu lase copiii nesupravegheați în casă cu focul aprins în sobă. Salvatorii avertizează și asupra pericolului formării stratului de gheață pe suprafața bazinelor acvatice în urma temperaturilor joase. Nu este indicat ca oamenii să iasă pe gheață dacă stratul format nu depășește 8-10 cm. Minorii și pescarii sunt cei mai expuși riscului de prăbușire.

Pentru a evita tragediile, părinții sunt atenționați să nu-și lase copiii să se joace pe gheață dar și în preajma lacurilor și râurilor. De asemenea, în condiții meteorologice nefavorabile IGSU recomandă conducătorilor auto să-și echipeze corespunzător mijloacele de transport cu pneuri de iarnă, iar în portbagajul automobilului să păstreze lopată, nisip și lanțuri.

În situații de risc oamenii sunt rugați să apeleze Serviciul de Urgență 112.

Distribuie