Seminar de instruire pentru inspectorii de mediu

Inspectorii de mediu, din cadrul Inspectoratului de Protecție a Mediului și subdiviziunile din raioanele Ialoveni, Anenii Noi, Bălți și  Cimișlia, au participat, marți, 14 septembrie curent, la un seminar de instruire  privind regimul comercial și modul de utilizare a hidrocarburilor halogenate ce distrug stratul de ozon. Evenimentul a fost organizat de Unitatea Națională Ozon a I.P. „Unitatea de Implementare a proiectelor în domeniul mediului”, în contextul Zilei Mondiale a Protecției Stratului de  Ozon.

Scopul a fost de a informa inspectorii de mediu și de a le spori capacitățile despre obiectivele Protocolului de la Montreal, principiile de bază ale activităților de  protecție ale stratului de ozon, Legislația națională cu privire la Regimul comercial și reglementarea utilizării hidrocarburilor halogenate ce distrug stratul de ozon.

În context, evenimentul a constituit o eficientă platformă de discuții și schimb de opinii pe subiectul regimului comercial şi modului de utilizare a hidrocarburilor halogenate ce distrug stratul de ozon, inclusiv, a acțiunilor ce urmează a fi întreprinse de Guvern în domeniul protejării stratului de ozon.

Atelierul de lucru a fost organizat în cadrul proiectului UNEP „Planul de management privind suprimarea eșalonată a hidroclorfluorocarburilor (HCFC), HPMP II – transa 2”, implementat de Instituția Publică „Unitatea de implementare a proiectelor în domeniul mediului”.

În fiecare an, începând din 1995, la 16 septembrie este marcată Ziua internaţională pentru protecţia stratului de ozon, un scut fragil de gaz, care protejează Pământul de acţiunea nocivă a radiaţiilor ultraviolete emise de soare.

Notă: Proiectul „Planul de management privind suprimarea eșalonată a hidroclorfluorocarburilor (HCFC), HPMP II – transa 2” se încadrează în cadrul angajamentelor asumate de Republica prin aderarea în anul 1996 la Convenția pentru protecția stratului de ozon (Viena, 22 martie 1985) și la Protocolul de la Montreal referitor la substanțele care distrug stratul de ozon (Montreal, 16 septembrie 1987) (Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova nr. 966-XIII din 24 iulie 1996).

Distribuie