Serviciile de ghidare în carieră, analizate din perspectivă de gen

Schimbările sistemice produse în Republica Moldova în ultimii ani în domeniul educației pentru carieră au fost analizate din perspectivă de gen în cadrul unui atelier de lucru organizat astăzi, 28 aprilie 2022, de Centrul pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri (CEDA) în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării (MEC) și Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).

În cadrul atelierului, au fost prezentate rezultatele unui studiu care vizează prestarea serviciilor de ghidare în carieră din perspectivă de gen, în educație și pe piața muncii, intervențiile realizate în cadrul proiectului REVOCC II și cele care se impun actualmente.

Studiul a relevat că inegalitatea de gen se manifestă cel mai mult pe piața muncii, apoi în activitatea antreprenorială și în sfera educației. Stereotipul privind existența profesiilor „pentru femei” și „pentru bărbați” este susținut de circa 50% din respondenți. Totodată, s-a constatat că la peste 82% din elevii din instituțiile de învățământ profesional tehnic le place profesia aleasă și 75% din ei vor un loc de muncă care corespunde profesiei.

În cele din urmă, una dintre recomandările-cheie ale studiului susținute de participanții la atelier a fost de a spori gradul de informare a tinerilor despre profesii, nevoile pieței muncii, veniturile medii pentru diferite grupuri de profesii, oportunitățile de inițiere a unei afaceri și prognozele dezvoltării economiei la nivel național și local.

Evenimentul a fost realizat în cadrul Proiectului „Reconceptualizarea Orientării Profesionale și Consilierii în Carieră II – REVOCC II” implementat de Ministerul Educației și Cercetării (MEC) în parteneriat cu Centrul pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri (CEDA) și Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), în perioada decembrie 2017 – mai 2022, cu susținerea financiară a Agenției pentru Dezvoltare din Austria (ADA) din fondurile Cooperării Austriece pentru Dezvoltare (ADC).

Distribuie