Serviciul Vamal a desfășurat cea de-a patra ediție a Competiției chinologice: cei mai buni patrupezi au fost premiați (VIDEO)

Foto: customs.gov.md

Pe 15 și 16 octombrie, Serviciul Vamal a organizat cea de-a patra ediție a Competiției echipelor canine, sub genericul „Împreună în lupta împotriva contrabandei de țigarete și tutun”. În contextul situației pandemice din acest an, evenimentul a fost organizat doar cu participarea câinilor-vameși din Moldova. Anterior, competiția chinologică reunea reprezentanți ai autorităților vamale din țări precum România, Ucraina, Belarus, Germania, Marea Britanie ș.a.

Timp de două zile, echipele canine au concurat la patru probe. Trei dintre acestea au constat în căutarea și depistarea produselor din tutun, disimulate în lăzi, autoturisme și spații deschise.

Cea de-a patra probă, denumită generic „Ascultarea”,  este considerată una dintre cele mai dificile în cadrul întrecerilor chinologice.  Vameșii au demonstrat mai multe elemente de dresaj canin în vederea evaluării obedienței și agilității câinelui.

Potrivit deciziei Comisiei de arbitri, poziția întâia a clasamentului a fost ocupată de inspectorul Panioglo Vasile și patrupedul Dunai, care au înscris un scor de 375 puncte (121,5 sec.) din 400 posibile.

Cea de-a doua clasată a fost echipa formată din inspectorul Groapă Silviu și câinele Bary, care a înscris, de asemenea, 375 de puncte (124 sec.). Iar poziția a treia a fost ocupată de inspectorul-chinolog Afanasii Sergiu și patrupedul Mary, cu un scor de 310 puncte.

În cadrul ceremoniei de premiere, Directorul Serviciului Vamal, Sergiu Burduja, a adresat felicitări tuturor inspectorilor chinologi participanți și a vorbit despre importanța acestor exerciții: “Controlul chinologic rămâne a fi una dintre cele mai eficiente forme de contracarare a fraudelor vamale, motiv pentru care vom continua să dezvoltăm acest domeniu”.

NOTĂ: Competiția echipelor canine „Împreună în lupta împotriva contrabandei de țigarete și tutun” are drept scop consolidarea capacităților de intervenție și a competențelor profesionale ale inspectorilor chinologi. Serviciul Vamal organizează evenimentul anual, cu sprijinul companiilor Japan Tobacco International, British American Tobacco, Philip Morris.

Distribuie