Situația epidemiologică e critică. Guvernul a instituit Consiliul consultativ de sănătate publică pe lângă Prim-ministru

În contextul în care în ultimele zile se atestă un nivel critic al situației epidemiologice în Republica Moldova, Guvernul a decis insituirea Consiliului consultativ de sănătate publică pe lângă Prim-ministru care s-a întrunit în prima ședință, prezidată de șeful interimar al Guvernului, Aureliu Ciocoi.

Platforma a fost creată în scopul oferirii expertizei, consultanței și recomandărilor în gestionarea eficientă a situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, inclusiv a altor situații de risc epidemiologic care afectează sănătatea publică.

În calitate de membri ai Consiliului se regăsesc conducători ai principalelor instituții medicale din țară, specialiști din domeniul medical, secretarul general al Guvernului, Liliana Iaconi, consilierul prezidențial în domeniul sănătății, Ala Nemerenco, reprezentanți ai organizaţiilor internaţionale și asociaţiilor din domeniul medical.

Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, și-a exprimat îngrijorarea față de creșterea alarmantă a numărului de infectări cu virusul SARS-COV-2 și a menționat convingerea că instituirea acestei platforme de lucru va contribui la luarea deciziilor prompte și eficiente.

Secretarul de stat al MSMPS, Tatiana Zatîc, a prezentat datele privind evoluția situației epidemiologice cu infecția COVID-19 în Republica Moldova. În ultimele două săptămâni s-a atestat o creștere îngrijorătoare a ratei de contagiozitate, a numărului de decese și a numărului teritoriilor clasificate în cod roșu de alertă.

Prin urmare, au fost analizate mai multe soluții pentru a reduce răspândirea virusului, au fost stabilite prioritățile și determinate căile de implementare a măsurilor de sănătate publică. Evaluând situația curentă, membrii Consiliului au accentuat necesitatea introducerii unor restricții mai dure pe întreg teritoriul țării, astfel încât să fie redusă presiunea de pe sistemul medical.

În perioada 1-15 martie, CNESP a instituit în Republica Moldova un regim special de activitate, în scopul combaterii răspândirii virusului Covid-19: „Avem o situație foarte dificilă, în care va trebui să aplicăm măsuri radicale. Astfel, de săptămâna viitoare învățământul va trece în regim online, transportul public va fi sistat în perioada weekendului, teatrele și sălile de spectacol vor activa fără spectatori, iar toți cei care intră în țară vor trebui să prezinte testul negativ la Covid-19. În caz contrar, vor fi obligați să stea în izolare 14 zile”, a declarat Aureliu Ciocoi.

În cadrul ședinței s-a vorbit și despre nivelul de pregătire pentru implementarea Planului național de imunizare anti-covid al populației. Așadar, în prezent, instituțiile din țară sunt dotate cu tot echipamentul necesar care ar permite respectarea lanțului frigorific atunci când dozele de vaccin vor ajunge în țară. Au fost stabilite etapele procesului de vaccinare, iar specialiștii din sănătate continuă instruirea medicilor din teritoriu cu privire la imunizare.

Secretarul de stat, Tatiana Zatîc a confirmat că în scurt timp urmează să ajungă în țară 14 400 de doze de vaccin AstraZeneca, oferite pe platforma Covax și alte 20 de mii de doze vor veni din donația României către Republica Moldova.

Distribuie