Soluții alternative propuse de țările cu succese în gestionarea apelor uzate

La 21.01.2022 Ministerul Mediului a fost gazda unei delegații din Coreea de Sud, care și-a împărtășit experiența țării  în procesul și tehnologiile de epurare a apelor uzate.

Reprezentanții Coreii de Sud,  una din țările lumii cu succese în gestionarea apelor uzate, au prezentat o nouă tehnologie pentru o protecție mai sigură a apelor de suprafață. Aceasta implică implementarea pe larg a Zonelor umede construite (ZUC), care sunt concepute ca o soluție de epurare simplă şi ecologică a apelor uzate, destinate în special pentru localitățile rurale cu un număr mic de locuitori. Totodată, au fost prezentate și soluții de curățare a râurilor și bazinelor de apă.

Delegația din Coreea de Sud, interesați de introducerea în țara noastră a inovațiilor tehnologice, a propus implementarea unui proiect–pilot care să demonstreze în practică eficiența noii tehnologii prezentate.

Secretarul de Stat Iordanca-Rodica Iordanov a menționat interesul sporit al țării noastre pentru soluții eficiente de epurare a apelor uzate și diminuarea cheltuielilor în procesul de exploatare și mentenanță a stațiilor de epurare: „Moldova are nevoie mai mult ca oricând de soluții de alternativă, care să asigure atât ape uzate epurate normativ cât și să asigure calitatea resursei de apă din emisar”. Experiențele prezentate de Coreea de Sud au impresionat reprezentanții ministerului, care au comunicat deschiderea spre o consolidare a cooperării bilaterale.

Distribuie