Spitalul de Stat a fost dotat cu un aparat performant de ultrasonografie cardiacă

Foto: cnam.md

Executarea contractului de finanţare a unui proiect investiţional privind dotarea Spitalului de Stat cu un aparat performant de ultrasonografie cardiacă a fost evaluată recent de reprezentanţii Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină.

În 2018, spitalul a achiziţionat un ecograf cu sistem Doppler, pentru care din fondul de dezvoltare și modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale al CNAM au fost alocaţi 843 de mii de lei, iar beneficiarul a contribuit cu 402 mii de lei. Aparatul permite efectuarea întregului spectru de investigaţii de ordin vascular şi cardiac.

Proiectul investiţional a avut drept scop ajustarea sistemului de diagnosticare a maladiilor cardiace la cerinţele existente în domeniul sănătăţii publice şi asigurarea pacienţilor cu servicii de ultrasonografie performantă.

Până la achiziționarea noului aparat, spitalul avea în dotare un singur ecograf, fără sistem Doppler, procurat în 1996, care funcţiona la limită, iar medicii întâmpinau obstacole în a diagnostica şi trata toţi pacienţii.

Prezenţi la faţa locului, reprezentanţii CNAM au constatat că noul ultrasonograf este în stare funcţională, iar obiectivul proiectului investiţional a fost atins prin sporirea accesului populaţiei la asistenţă medicală performantă, îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale, asigurarea securităţii pacienţilor.

Potrivit directorului spitalului, în anul 2019, la noul ecograf au fost efectuate 1534 de investigaţii de înaltă performanţă. Implementarea tehnologiei moderne facilitează depistarea precoce a maladiilor, stabilirea cu precizie a diagnosticului şi supravegherea la un nivel mai înalt a stării pacienţilor internaţi, ecografia cu regim Doppler fiind un examen obligatoriu în cazul maladiilor cardiace, ale sistemului vascular, trombozelor şi viciilor cardiace, hipertensiunii pulmonare.

Distribuie