Starea de urgență în sănătate publică în Republica Moldova, prelungită până pe 15 februarie

Comisia naţională extraordinară de sănătate publică a decis prelungirea stării de urgență în sănătate publică în Republica Moldova, până în data de 15 februarie 2021, inclusiv. Hotărârea a fost aprobată, în contextul situaţiei epidemiologice nefavorabile care se atestă în Republica Moldova. Tot astăzi,membrii CNESP au aprobat Planul Național de imunizare Anti-COVID-19.

Conform Hotărârii aprobate, pe perioada stării de urgență în sănătate publică, va fi interzisă activitatea cluburilor de noapte, discotecilor, ringurilor de dans și altor unități comerciale de acest tip. Totodată, se menține regimul de activitate al restaurantelor și cafenelelor în intervalul orar 7:00-22:00. Aceleași restricții se aplică și în cazul unităților de alimentație publică amplasate în punctele de comercializare a produselor petroliere, centrele comerciale și aeroporturi.

În continuare, va fi interzisă prezența spectatorilor în incinta cinematografelor, sălilor de concerte și caselor de cultură, cu excepția teatrelor, care vor putea să-și desfășoare activitățile în strictă conformitate cu măsurile prevăzute în Instrucțiunea aprobată prin Hotărârea nr. 31 din 24 septembrie 2020 a CNESP.

Începând cu 16 ianuarie,  Federațiile Sportive Naționale, acreditate de către Ministerul Educației Culturii și Cercetării, vor putea relua competițiilor sportive fără spectatori, desfășurate în aer liber și în spații închise, cu respectarea măsurilor de sănătate publică și a Instrucțiunii cu privire la măsurile de prevenire și control al răspândirii infecției COVID-19 aplicate la organizarea și desfășurarea competițiilor sportive fără spectatori, în aer liber și în spații închise. La fel, se permite organizarea etapei locale a olimpiadelor școlare la disciplinele de studiu, cu prezența fizică a persoanelor, în incinta instituțiilor de învățământ în care elevii își fac studiile.

Totodată, cetăţenii străini şi apatrizii care vin din ţările clasificate ca zonă roşie și dețin un act confirmativ de administrare a vaccinului anti-COVID-19, vor putea intra pe teritoriul RM a fără a fi obligați să completeze fișa epidemiologică și declarația pe propria răspundere de  respectare a regimului de autoizolare de 14 zile.

Distribuie