SUA reiterează suportul său pentru consolidarea democrației în Republica Moldova

Consolidarea democrației în Republica Moldova, lupta cu corupția, fortificarea economiei naționale și a securității energetice au fost principalele subiecte de pe agenda discuțiilor dintre prim-ministra Natalia Gavrilița și senatorul Statelor Unite ale Americii, Steven D.Daines, aflat într-o vizită oficială în țara noastră.

Oficialii au făcut un schimb de păreri referitor la criza umanitară și economică, creată în regiune, în urma izbucnirii războiului din Ucraina, dar și despre măsurile întreprinse de Executiv în vederea atenuării efectelor acesteia asupra bunăstării cetățenilor. În context, a fost apreciat suportul partenerilor externi, care oferă Republicii Moldova un sprijin financiar important. 

“Chiar dacă trecem printr-o perioadă turbulentă, marcată de criză, continuăm să muncim la implementarea reformelor promise. Avem fermă convingere că la bazele democrației stă un sistem de justiție echitabil și independent. Acest lucru ar fi fost imposibil fără suportul partenerilor noștri din UE și SUA”, a spus prim-ministra Natalia Gavrilița.

Șefa Executivului a mulțumit oficialului american pentru suportul oferit țării noastre de-a lungul anilor prin intermediul USAID și altor agenții guvernamentale, inclusiv în procesul de gestionare al crizei refugiaților. 

La rândul său, Steven D.Daines a reiterat suportul Statelor Unite în avansarea reformelor și fortificarea proceselor democratice inițiate.

“Chiar dacă Republica Moldova este afectată grav de criza din regiune, aici reformele continuă. Vă asigur că aveți toată susținerea noastră în acest parcurs”, a remarcat senatorul american.

Oficialii s-au referit și la măsurile pe care le întreprinde Executivul de la Chișinău și soluțiile identificate să contribuie la consolidarea sistemului energetic național. 

Distribuie