Un grup de experți străini evaluează proiectele de dezvoltare rurală și a agriculturii ecologice implementate cu suportul Guvernului Republicii Cehe

Un grup de experți ai Agenției Cehe de Dezvoltare se află într-o misiune în țara noastră, cu scopul de a evalua proiectele din domeniul agriculturii ecologice și dezvoltării rurale implementate cu suportul Guvernului Republicii Cehe. În acest sens, astăzi, la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a fost organizată o ședință de inițiere cu părțile implicate în procesul de implementare a proiectelor în perioada 2015-2021.

În cadrul ședinței, echipa de evaluare a menționat că, pe parcursul săptămânii curente planifică să desfășoare exerciții analitice și sociologice în comun cu ONG-urile și Asociațiile de profil, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor, I.P. Laboratorul central fitosanitar, Î.S. „Centrul de Stat pentru Atestarea și Omologarea Produselor de Uz Fitosanitar și a Fertilizanților”, Comisia de stat pentru testarea soiurilor de plante privind durabilitatea proiectelor implementate.

Secretarul de Stat, Vasile ȘARBAN a evidențiat importanța sistemelor de agricultură ecologică în prevenirea și combaterea schimbărilor climatice, sărăciei și insecurității alimentare.

„Pentru Republica Moldova, producția agroalimentară ecologică și comercializarea acesteia este o nouă oportunitate de a  accede pe piețele străine, dat fiind faptul că, cererea de produse agricole ecologice este în creștere continuă. Totodată, agricultura ecologică poate fi o soluție ce ar ajuta producătorii să își valorifice terenurile agricole și să le protejeze prin aplicarea tehnicilor agricole specifice agriculturii ecologice. Reiterez că, susținerea și promovarea agriculturii ecologice este un subiect prioritar pe agenda Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare”, a comunicat oficialul.

Distribuie