Un lot de rachete antigrindină au fost testate la Călărași

Un exercițiu de testare antigrindină cu rachete de producție bulgară „Loza2” și rachete de producție rusă de tip „Alazani-6”, a avut loc la punctul de lansare antigrindină din raionul Călărași. La evenimentul de testare a fost prezent și ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion PERJU.

Potrivit ministrului PERJU, sistemul de protecție antigrindină implementat în țara noastră are o eficiență de circa 85% și acoperă circa 1, 665 mln ha din teritoriul țării, precum și este unul dintre cele mai eficiente și mai puțin costisitoare, costul unui hectar de teren agricol fiind de circa 3 euro.

„Peste  un milion 665 mii de ha de terenuri agricole, de pe teritoriul a 24 de raioane ale țării sunt protejate de grindină, datorită a 6 puncte de comandă și 132 puncte de lansare antigrindină. Datele statistice din ultimii zece ani demonstrează că eficacitatea lucrărilor antigrindină constituie, anual 85 – 90%, ceea ce semnifică că aplicarea metodei rachetare permite combaterea fenomenului antigrindină” a menționat ministrul Ion PERJU.

Ministrul a adăugat că sistemul antigrindină necesită investiții pentru a fi extins și pentru a majora suprafața de terenuri protejate.

„În anul curent, pentru extinderea sistemului, este necesar a suplini alocația bugetară cu 3 de milioane de lei, bani necesari pentru amplasarea a altor 18 puncte rachetare, datorită cărora vom reuși extinderea suprafețelor agricole protejate cu încă 250 mii ha, în raioanele Ștefan Vodă, Căușeni, Hîncești și Șoldănești”, a subliniat ministrul PERJU.

În context, Ion Garaba, directorul Serviciului Special pentru Influențe Active asupra Proceselor Hidrometeorologice din Republica Moldova, a vorbit în discuția cu ministrul despre provocările cu care se confruntă instituția, menționând necesitatea majorării efectivului de personal: „Pentru asigurarea funcționalității eficiente a punctelor de lansare antigrindină este necesar majorarea unităților de personal, pentru unitățile speciale din teritoriu”.

Distribuie