Virgil Scripcariu, sculptorul român de talie mondială, este expus în premieră la Muzeul Național de Artă a Moldovei

Miercuri, 24 noiembrie 2021, Muzeul Național de Artă al Moldovei, în parteneriat cu Consiliul Județean Ilfov, Școala de la Piscu și Primăria Țigănești Strășeni au inaugurat expoziția de sculptură și gravură a artistului plastic din România Virgil Scripcariu.

Virgil Scripcariu, născut în 1974, la Vatra Dornei, se formează ca sculptor între anii 1998 – 2003, la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti (UNARTE), în clasa prof. Vasile Gorduz. Își continuă studiile postuniversitare la Facultatea de Arte Plastice în perioada 2003–2005, obținând pe parcurs mai multe burse de studiu. În anul 2003 bursa Theodor Aman, astfel poate să călătorească și să efectueze mai multe stagii în străinătate, în 2004 este finalist al marelui premiu Prometheus Opera Prima, iar în 2005 primește o bursă din partea Uniunii Artiştilor Plastici. Virgil Scripcariu este fără îndoială unul dintre cei mai originali şi promiţători sculptori români contemporani, precum îl denumesc criticii și istoricii de artă contemporană.

Potrivit artistului, sculptura decorativă este un impediment în afirmarea mesajului artistic, aceasta punând accent mai mult pe executarea detaliilor decât pe impactul asupra privitorului. „Sculptura este un limbaj care are legătură cu modul de gândire, cred că ceea ce face diferență între noi este felul în care ne gândim compozițiile”, a declarat Virgil Scripcariu la deschiderea expoziției.

Svetlana Pociumban, șefa Direcției Patrimoniului Cultural a Ministerului Culturii, a declarat că fiecare capitală are nevoie de o „Ecvestră” (n.r. Forma de reprezentare publică preluată din epoca antică la nivel Mondial care reprezintă o persoană în postură de călăreț): „Doresc ca această expoziție să fie vizitată de foarte multă lume și, într-adevăr, lucrarea pe care ați pus-o ingenios în fața Muzeului Național de Artă al Moldovei, adună public”.

„Virgil Scripcariu de la bun început s-a arătat un artist promițător. Expoziția este atât de integră, că nu poți desprinde nicio lucrare. Sunt portretele acestor oameni simpli, toate tratate de același artist, dar cu caracterul celor care au stat în fața lui când le-a modelat. Este un sculptor care simte forma, lucrările nu sunt încărcate cu greutate”, a declarat Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei.

Expoziția este deschisă publicului până pe 9 ianuarie.

Dintre expoziţiile personale şi rezidenţele artistice ale sculptorului Virgil Scripcariu putem menţiona: 2019 Întâlnire – Expoziție personală la ARTEP și Palatul Culturii Iași / Standul Marii Britanii la BookFest București, realizat împreună cu Johannes Bertleff și JBA / (Sub)Strat Românesc, expoziție de grup realizată de AnnArt Gallery la Gloria Gallery, Nicosia/Cipru / 2018 Triumf – Expoziţie personală itinerantă, în spaţiul public: Bucureşti, Cluj Napoca, Suceava, Bistriţa / 2017 Promenadă – Expoziţie personală în Curtea de Onoare a Palatului de la Mogoşoaia. / 2015 Participă la Art 15, târg internaţional de artă la Londra, cu o expunere solo / Expoziţie personală la Institutul Cultural Român de la Londra / 2014 – Expoziţie personală SuperMam (Galeria AnnArt, Bucureşti); 2012 – Obiecte de design realizate pentru Librăria Humanitas Cişmigiu, Bucureşti și Pavilionul României la London Book Fair (la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti Mogoşoaia); 2010 – reprezintă România la Bruxelles la conferinţa Tippingpoint: Climate Change and the Arts cu proiectul 412 X 4 (coautor arh. Şerban Sturdza); 2008 – rezidenţă artistică la Hilltown House (Irlanda); 2007 – reprezintă România la Bruxelles la festivalul de artă Europalia. Europa, Agorafolly (Belgia) etc.

Distribuie