Webinar dedicat primului apel de depunere a cererilor pentru solicitarea plăților directe per cap de animal

Foto: madrm.gov.md

Reprezentanții Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) împreună cu specialiștii Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) au organizat joi, 25 martie curent, un webinar informativ dedicat lansării primului apel de depunere a cererilor pentru solicitarea plăților directe per cap de animal. Evenimentul s-a desfășurat în format on-line și a reunit circa 70 de reprezentanți ai direcțiilor agricole raionale, asociațiilor de profil zootehnic, dar și ai mediului de afaceri din sectorul vizat.        

Agenda webinar-ului a cuprins subiecte ce țin de condițiile de accesare a plăților directe; criteriile de eligibilitate; actele obligatorii; procedura de depunere a cererilor de solicitare a suportului financiar; cuantumul dar și speciile de animale pasibile plăților directe.

Directorul adjunct al AIPA, Petru TÎMBUR, a salutat participanții la seminar, a apreciat interesul manifestat de fermieri în accesarea corectă a suportului financiar din partea statului și a precizat: ”Fiind un prim exercițiu de acest gen, atrageți atenția asupra completării cererii de solicitare a plății directe aferente măsurii de sprijin eligibile, precum și actelor obligatorii de anexat la dosarul de subvenționare”.

În același context, șeful interimar al Direcției politici de producție, procesare și reglementare a calității produselor de origine animalieră din cadrul MADRM, Valentin ROȘCA, a vorbit despre prevederile Regulamentului privind acordarea de plăți directe per cap de animal aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 836/2020, elucidând situațiile confuze în legătură cu anumite prevederile documentului și a menționând că politicile statului de susținere a revitalizării sectorului zootehnic, sunt priorități majore pe agenda MADRM.

 La finalul webinar-ului participanții au adresat întrebări, referitor la procedura de depunere, precum și au realizat un schimb de opinii privind procedurile de îmbunătățire cadrului legal în vederea oferirii posibilității de dezvoltare a micilor fermieri din sectorul zootehnic.

Menționăm, AIPA va recepționa cererile pentru solicitarea plăților directe per cap de animal în perioada 1 aprilie – 4 iunie 2021. 

Distribuie