Zilele europene ale patrimoniului au fost inaugurate la Chișinău

Foto: mfa.gov.md

Redactor: Diana Enache

Expoziția „Patrimoniu și educație: să învățăm pentru viață” desfășurate la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, a fost inaugurată. Evenimentele din cadrul „Zilelor Europei” se desfășoară la inițiativa Consiliului Europei și a Uniunii Europene.

Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe, Gheorghe Leucă, prezent la eveniment, a evidențiat desfășurarea expoziției în acest an aniversar atât pentru Republica Moldova, când sunt marcați 25 de ani de la aderarea la Consiliul Europei, cât și pentru întreaga Europă, în contextul celebrării a 70 de ani de la semnarea Convenției europene a drepturilor omului.

De asemenea, Gheorghe Leucă a remarcat organizarea acestui eveniment de către Biblioteca Națională, care se prezintă un spațiu al cunoașterii nu doar în contextul Zilelor europene ale patrimoniului, dar și în activitatea curentă, prin menținerea interesului publicului pentru carte, promovarea valorilor  democratice, protejarea patrimoniului național și integrarea culturii noastre în mozaicul cultural european.

În context, a fost reiterat rolul determinant al Consiliul Europei în crearea și consolidarea instituțiilor democratice și ale drepturilor omului în țara noastră din primii ani de independență, a Constituției Republicii Moldova, a primelor legi cu privire la organizarea sistemului judiciar, referitoare la minorități, dar și actelor normative în domeniul educației și culturii fiind elaborate cu susținerea organizației.

Expoziția reflectă diverse documente și publicații ale principalelor organisme europene (Consiliul Europei și Uniunea Europeană) cu privire la politicile europene culturale prezentând exemple de bune practici, programe și surse de informare în domeniul patrimoniului cultural.

Prin selecția de publicații expuse din colecțiile Centrul pro-european de servicii și comunicare, expoziția are ca scop consolidarea sentimentului de identitate europeană și a sensibilizării față de patrimoniul cultural, conștientizarea diversității culturale și a dialogului intercultural, precum și valorificarea rolului educației în patrimoniu – și rolul patrimoniului în educație.

Pentru a vedea evenimentele care urmează să se desfășoare în viitorul apropiat, accesați pagina web a Bibliotecii Naționale, bnrm.md

Distribuie