Ziua Suveranității Republicii Moldova. Mesajul președintelui

Președintele Maia Sandu a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Suveranității Republicii Moldova.

„Acum 31 de ani, în ziua de 23 iunie, deputații Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești au adoptat Declarația de Suveranitate. Era un eveniment politic major, care semnala un prim pas în constituirea viitorului stat Republica Moldova. Prin acest pas, de rând cu balticii, ucrainenii, georgienii sau rușii, Moldova renunța la totalitarism și trecea la valorile statului democratic.

Fiecare dintre cele 15 foste republici sovietice și-a valorificat de propria manieră Suveranitatea obținută. Pentru Republica Moldova, ca și acum 31 de ani, aceasta este „condiția firească și necesară a existenței statalității”, documentul ce proclamă supremația legii și stipulează caracterul unitar și indivizibil al statului”, se arată în mesajul Președintelui Maia Sandu.

Șefa statului a menționat că evenimentele prin care a trecut de atunci țara noastră, inclusiv tentativele de instaurare a unui regim autoritar sau cele de capturare a statului și instituțiilor în folosul unor interese particulare sau de grup, ne spun că democrația trebuie apărată în fiecare zi, iar libertatea nu este doar o declarație. „Și democrația, și libertatea înseamnă luptă continuă. O luptă în care trebuie să învingă dreptul cetățeanului de a decide liber și nesilit de nimeni asupra propriului prezent și viitor. Despre aceasta este și îmi doresc să fie în continuare Suveranitatea noastră”, a subliniat Președintele Republicii Moldova.

Ziua Suveranității Republicii Moldova este marcată în fiecare an la data de 23 iunie.

Distribuie