Miniștrii sănătății din Regiunea Europeană au discutat despre controlul infecției COVID-19 în perioada rece a anului

Foto: msmps.gov.md

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu a participat la ședința online a miniștrilor sănătății din regiunea Europeană, organizată de directorul regional al OMS Europa, Hans Henri P. Kluge, în cadrul căreia a fost discutată situația epidemiologică prin COVID-19 în Regiunea Europeană și scenariile pentru perioada sezonului de iarnă.

În cadrul întrevederii,  Institutul de Metrică și Evaluare a Sănătății a prezentat scenariile proiectate pentru sezonul de iarnă. Urmare, țările și-au reflectat poziția și propunerile privind  acțiunile care ar putea fi întreprinse pentru a preveni creșterea numărului de cazuri COVID-19 și scenariile critice, precum și suprasolicitarea sistemelor de sănătate, reducând în același timp impactul colateral asupra populației, economiei și societății.

”Creșterea bilanțului de cazuri COVID-19 în regiunea europeană în ultimele zile ne preocupă pe toți. Este timpul să facem un bilanț al situației pentru a anticipa scenariile critice în sezonul de iarnă și  a examina cum putem avansa împreună într-un spirit de solidaritate, onestitate și sprijin reciproc”, a menționat directorul regional al OMS Europa, Hans Henri P. Kluge.

Mesaje cheie transmise:

–          Prioritizarea suportului pentru lucrătorii medicali;

–          Adaptarea gestionării sistemului medical în doua direcții – asigurarea continuității serviciilor medicale în regim obișnuit, concomitent cu gestionarea cazurilor COVID-19;

–          Măsurile restrictive au efecte colaterale asupra sănătății mintale, economiei și violenței domestice.

Ministerul a examinat propunerile reflectate și va întreprinde toate măsurile necesare pentru evitarea situațiilor critice.

Comitetul Regional pentru Europa al OMS reprezintă organul decizional al OMS, în cadrul căruia se decid politicile și strategiile de sănătate regionale și se monitorizează activitatea organizației în regiune, inclusiv cea bugetară.

Distribuie