Peste o mie de cetățeni din satul Climăuți, raionul Dondușeni beneficiază de servicii moderne de aprovizionare cu apă

Foto: madrm.gov.md

Peste o mie de cetățeni din satul Climăuți, raionul Dondușeni au acces la apă potabilă de calitate, grație unui proiecte de dezvoltare regională finalizat cu succes, iar în perioada următoare alți nouă mii de localnici vor fi aprovizionați conectați la apeduct. De asemenea, în cadrul proiectului au fost conectate la sistemul de apă și instituțiile din localitate:  primăria, gimnaziul, grădinița și oficiul medicilor de familie.

Miercuri, 4 noiembrie 2020, reprezentanți ai ADR Nord, autoritățile locale și responsabili de modernizarea serviciilor de alimentare cu apă s-au deplasat în teren, pentru a se documenta în privința executării lucrărilor în conformitate cu prevederile legislației. În acest context, ADR Nord a organizat trei evenimente de recepție la terminarea lucrărilor în cadrul proiectului, divizat după cum urmează: subproiectul 1 – orașul Dondușeni, stația de pompare; subproiectul 2 – orașul Dondușeni, apeduct după calea ferată; subproiectul 3 – satul Climăuți, raionul Dondușeni.

Subproiectul 1: orașul Dondușeni, stația de pompare. Au fost efectuate lucrări de îngrădire a zonei de protecție a stației de pompare (montare eurogard – 346 m / liniari); a fost montată stația de pompare, formată dintr-un grup de 4 pompe; a fost construit drumul de acces spre sondele arteziene (4.113 m2) și au fost montate rețelele electrice aeriene pentru punerea în funcțiune a stației de pompare.

Subproiectul 2: orașul Dondușeni, apeduct după calea ferată. Au fost montate rețele de distribuție cu o lungime totală de 7.200 m; au fost montate 15 cămine; au fost construite porțiuni de drum din pietriș (1.295 m2) și drum asfaltat (peste 1.000 m2).

Subproiectul 3: satul Climăuți, raionul Dondușeni. A fost construită fundația turnului; au fost montate 17.000 m de rețele; a fost construită 1 sondă arteziană (H=125m) și 47 de cămine de vizită; au fost efectuate lucrări de montare a unui 1 castel de apă, 5 hidranți, 1 pompă de drenaj, 1 stație de clorinare (containerizată) și 236 m de gard. A fost aplicat pavaj din plăci de trotuare pe o suprafață de peste 300 m2 și îmbrăcăminte de beton asfaltic pe o suprafață de 2.610 m2.

Proiectul cu o valoare totală de circa 10, 59 mln de lei, a fost lansat în anul 2019. Pentru finalizarea eficientă a lucrărilor au fost alocate surse financiare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și din proiectul „Modernizarea serviciilor de alimentare cu apă și canalizare în orașul Dondușeni și satele Dondușeni, Corbu, Țaul, Climăuți, Târnova (etapa I)”.

Distribuie