Agricultorii și-au luat tractoarele și au plecat acasă (VIDEO)

Redactor: Diana Enache

Fermierii care mai bine de o săptămână au protestat în raioane apoi la Chișinău, expunând tehnica agricolă de marginea drumului, au luat tractoarele și au plecat acasă. Oamenii spun că au de lucru în câmp și că nu mai are rost să negocieze cu autoritățile. Agricultorii au mai hotărât să creeze o Confederație care să apere interesele agricultorilor mici și mijlocii.

În urma protestelor, Guvernul a majorat de la 200 până la 300 de milioane de lei suma alocată pentru compensații. Respectiv, pentru fiecare hectar, alocațiile vor varia între 1100 și 3800 de lei. Banii vor putea fi ridicați în două săptămâni din ziua depunerii dosarului.

Șeful Guvernului a mai precizat că, la întrevederile cu agricultorii, s-au agreat și alte măsuri de susținere, cum ar fi: subvenționarea creditelor, restituirea TVA-ului acumulat pentru subvenționarea plăților fiscale aferente salariilor, compensarea impozitului funciar. Totodată, statul va compensa cheltuielile pentru reeșalonarea datoriilor pe care acești agenți economici le au pentru tehnica luată de la stat.

Igor Dodon a declarat că după ce a purtat mai multe discuții cu autoritățile de la Moscova, se caută posibilități tehnice de a livra 40-50 mii tone de motorină în Republica Moldova. Carburanții vor fi acordați gratuit fermierilor, care au înregistrat pagube din cauza calamităților

Reamintim că anterior premierul Ion Chicu a declarat că nu va admite șantajul și presiunea, că protestatarii sunt lideri politici, activiști ai Platformei DA, iar Guvernul nu va ceda.

Distribuie