1.560 de lei pentru o zi de parcare. Atât vor plăti proprietarii mașinilor evacuate

Foto: piataauto.md

Redactor: Diana Enache

La 25 septembrie curent, poliția atenționa șoferii că maşinile parcate neregulamentar vor fi acum evacuate la parcări speciale, în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 557/2018. A doua zi a fost surprinsă o coloană de evacuatoare chiar pe bulevardul Ştefan cel Mare din Chişinău, transportând automobile de mărci diferite.

Parcarea specială are program de lucru non-stop, dar nu şi pentru cei care vor dori să-şi ia cât mai repede automobilele evacuate, ca să achite cât mai puțin. Maşinile pot fi evacuate şi duse la această parcare 24 de ore din 24, dar returnarea lor proprietarilor poate avea loc doar de luni până vineri, de la 8:00 la 17:00. Astfel, dacă cineva va avea ghinionul să-i fie ridicată maşina vineri seara, nu o va putea ridica decât luni dimineață, fiind astfel forţat să achite un timp mult mai îndelungat de staţionare la parcare.

Costurile întregii proceduri sunt cu adevărat uriaşe! Astfel, doar ridicarea automobilului pe evacuator şi transportarea lui la parcarea specială va costa 1.250 de lei. Asta deşi costul unui serviciu similar la o companie de evacuatoare din Chişinău ar costa 300-400 de lei, scrie piataauto.md.

Timpul de staţionare la parcarea cu plată se măsoară în ore şi jumătăţi de ore de la ziua 0 până la ziua 6! O oră de staționare la parcarea respectivă se va taxa cu 65 lei per oră şi 40 lei pentru o jumătate de oră. Dacă maşina stă mai mult de 6 zile în parcarea specială se va percepe o taxă de 450 de lei pe zi!

Dacă maşina a vost evacuată vineri la ora 16:30, de exemplu, şi aţi observat situaţia la ora 17:02, ve-ți putea lua mașina luni dimineață. Presupunem că la ora 09:43 luni veţi reuşi să o luaţi. Aveţi două zile complete a câte 24 ore — sâmbătă şi duminică — în sumă de 48 de ore, plus 7 ore şi 30 minute din ziua de vineri, plus 10 ore din ziua de luni. În total — 65 ore şi 30 minute — ceea ce înseamnă 65 ore x 65 lei + 1 jumătate de oră x 40 lei = 4,265 lei! Suma totală a acestor „servicii” — evacuare plus timpul de staţionare — va fi de 5,515 lei în caz de mațina Dvs va sta la parcarea specială un week-end.

Prin această metodă, autorităţile își propun să disciplineze şoferii ce obişnuiesc să parcheze maşinile în locuri interzise, deoarece numeroase atenţionări şi amenzile se pare că nu prea au efect. Posibilitatea evacuării automobilelor parcate neregulamentar se discută de mai mulţi ani, până acum autorităţile nu au pus în aplicare această metodă de a sensibiliza şi responsabiliza şoferii din ţara noastră. Potrivit comunicatului oficial, numărul acestui tip de încălcări este în creştere, în ciuda tuturor avertizărilor şi îndemnurilor.

Distribuie