Expoziția – concurs de artă contemporană „Autumnala – 2020” și-a desemnat învingătorii

Foto: mecc.gov.md

134 de artiști plastici din Republica Moldova și-au expus cele mai reprezentative lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă decorativă realizate pe parcursul anului în cadrul  Expoziției – concurs de artă contemporană „Autumnala – 2020”. Evenimentul este organizat de Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova (UAP), în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și se desfășoară în incinta Centrului Expozițional „Constantin Brâncuşi”.

Prezent la vernisarea expoziției, secretarul de stat în domeniul culturii Andrei Chistol a menționat că „Autumnala – 2020” reunește, pe lângă artiştii cu experienţă,  nume notorii şi numeroşi tineri artişti plastici, membri ai UAP, care se bucură de succes, care sau fost apreciaţi şi premiaţi de către juriul concursului.

În context, oficialul a oferit premiul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării artistului plastic  Eugen Sterpu pentru lucrarea „Fără titlu”, hârtie, pastel.

Totodată, Uniunea Artiștilor Plastici a acordat, conform Regulamentului expoziției-concurs, 10 premii și 5 diplome de merit. Astfel, Victor Crețu a obținut  premiul pentru PICTURĂ cu lucrarea „Desfășurare 5”, 2020, ulei, pânză; Valeriu Herța – premiul pentru GRAFICĂ: lucrările „Vânturi năprasnice”, acvaforte și „Amintiri”, acvaforte; Eric Perjovschi – premiul pentru ARTĂ DECORATIVĂ pentru lucrarea „Destinul”, 2019, sudură, metal; Valentin Vârtosu – premiul pentru SCULPTURĂ pentru lucrarea „Odihna vecilor (Troiţa albastră)”,2020, lemn, oţel; Constantin Spînu – premiul pentru CRITICĂ DE ARTĂ pentru lucrarea „Artele decorative din RSSM (1940-2000)”; Nicolae Coțofan – premiul de EXCELENȚĂ pentru lucrarea „Farfurie decorativă”, 2020, şamot, email, aur; Evghenii Iacovlev – premiul special al JURIULUI pentru lucrarea „Îngerii păzitori I”, 2020, papirus, mixtă; Olga Roșca – premiul special al JURIULUI pentru lucrarea „Mimosa”, 2020,  glazura, faianţa; Victor Cuzmenco – premiul special al JURIULUI pentru lucrarea „Lumină I-II”, 2020, tehnică mixtă; Ștefan Coman – premiul special al JURIULUI pentru lucrarea „Toamna”,2020, ulei, pânză.

UAP a acordat și Diplome de merit artiștilor plastici: Florentin Leancă; Andrei Negură; Iaroslav Streleț; Mihail Brunea și Iurie Ursatii.

Expoziția – concurs de artă contemporană „Autumnala – 2020”va fi deschisă până la 13 decembrie, cu respectarea strictă a regulilor de prevenire a răspândirii virusului COVID-19, emise de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Agenția Națională pentru Sănătate Publică și Organizația Mondială a Sănătății.

Distribuie