La frontiera Sculeni va funcționa un post de control fito-sanitar și sanitar-veterinar

Un nou post de control fito-sanitar și sanitar-veterinar va funcționa la frontiera de vest a țării. Lucrările de construcție a punctului de inspecție la frontiera (PIF) Sculeni sunt în faza finală și sunt realizate cu suportul financiar al Proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P), finanțat de Banca Mondială. Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion PERJU, a efectuat astăzi, o vizită de monitorizare a lucrărilor. 

Ministrul a fost însoțit de Secretarul de Stat responsabil de politicile în domeniul zootehniei, Tatiana Nistorică, directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Vladislav Cotici și Liviu Gumovschi, managerul proiectului MAC_P,  care i-au prezentat ministrului informații privind etapele realizării proiectului, perioada și lucrările efectuate, investițiile totale, antreprenorul general, etc.

Managerul proiectului agricultura competitivă MAC – P, Liviu Gumovschi, a comunicat că, punctul de inspecție la frontieră va fi dotat cu utilaje și echipamente performante pentru prelevarea, păstrarea și transportarea  probelor produselor importate, asigurând astfel neadmiterea producției neconforme în țară și protecția sănătății consumatorilor, animalelor și a plantelor autohtone de posibilul import al agenților patogeni din străinătate.

Ministrul Ion PERJU a apreciat edificiul nou construit, a menționat că  punctul de inspecție la frontieră va facilita activitatea agenților economici, precum și va  fluidiza transportul comercial dinspre Vest.

„Construcția  punctelor de inspecție la frontieră este un pas important în avansarea Republicii Moldova în realizarea acțiunilor prevăzute de Acordul de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană, și anume Capitolul 4 „Măsuri sanitare și Fitosanitare”, conform căruia părțile s-au angajat să coopereze cu privire la apropierea treptată și la dezvoltarea capacităților, inclusiv prin îmbunătățirea în continuare a infrastructurii și a capacității conexe, necesare pentru implementarea legislației, cu privire la sănătatea animalelor, sănătatea plantelor, laboratoare de siguranță a alimentelor și posturile de control la frontieră în conformitate cu cerințele UE”.

Notă: În cadrul Proiectului Agricultura Competitivă MAC–P au mai fost construite posturi similare la punctele de trecere a frontierei Leușeni, Criva, Tudora și Giurgiulești.

Distribuie