Președintele Maia Sandu l-a întâmpinat la Chișinău pe Președintele Republicii Lituania, Gitanas Nauseda

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a întâmpinat pe Președintele Republicii Lituania, Gitanas Nauseda, la Chișinău, în cadrul unei ceremonii oficiale.

Cei doi șefi de stat au avut o întrevedere tête-à-tête, în cadrul căreia au discutat despre ultimele evoluții politice din țara noastră, despre pregătirile pentru alegerile parlamentare anticipate și dorința cetățenilor Republicii Moldova de a-și construi un viitor prosper acasă, fără injustiție și fără corupție. Doamna Maia Sandu a trecut  în revistă agenda de reforme a țării și agenda europeană a Republicii Moldova. În context, părțile au discutat și despre provocările cu care se confruntă țara noastră pe plan intern și extern – inclusiv provocările din regiune.

După discuția tête-à-tête Președintele Maia Sandu și Președintele Gitanas Nauseda au luat parte la convorbirile în format extins cu membrii celor două delegații. Ulterior, cei doi șefi de stat au susținut o conferință de presă comună, în cadrul căreia au accentuat relația bilaterală specială între Republica Moldova și Republica Lituania.

„Vizita dumneavoastră este un semn puternic de prietenie și de sprijin din partea Lituaniei pentru Republica Moldova. Vă mulțumesc că sunteți aici – mai ales în această perioadă foarte dificilă, cauzată de criza pandemică. Pentru noi, vizita dumneavoastră este importantă pentru că ea reconfirmă caracterul special al relației dintre țările noastre.

Lituania a fost dintotdeauna o susținătoare a agendei de reforme democratice în țara noastră. Dovadă sunt și cele 137 de proiecte și programe de asistență tehnică în diverse domenii, finanțate din taxele cetățenilor lituanieni și realizate în Republica Moldova, în ultimii 12 ani.

În același timp, Lituania a sprijinit mereu parcursul european al Republicii Moldova. Afirm cu certitudine că sunteți aliatul nostru de încredere la Bruxelles, atât în ceea ce privește colaborarea în contextul Parteneriatului Estic cât și în dialogul nostru direct cu instituțiile europene.

Contăm și mai departe pe sprijinul Lituaniei pentru Agenda de asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, și pentru consolidarea cooperării în cadrul Parteneriatului Estic. În acest sens, reconfirm deschiderea Republicii Moldova de a avea o relație mai aprofundată cu Uniunea Europeană” a declarat Președintele Maia Sandu.

Textul declarației Președintelui Republicii Moldova îl găsiți AICI.

La rândul său, Președintele lituanian a mulțumit Republicii Moldova pentru faptul că a fost prima țară care, în anul 1990, a recunoscut independența Lituaniei. Gitanas Nauseda a vorbit despre necesitatea aprofundării relațiilor economice și comerciale dintre țările noastre, menționând că autorităților lituaniene vor continua să sprijine Republica Moldova în parcursul său european.

„Republica Lituania a parcurs un drum foarte lung și important. În 2004 am reușit să aderăm la Uniunea Europeană și suntem membri cu drepturi depline. Prezența mea în țara dumneavoastră este un semn de sprijin al parcursului european al Republicii Moldova, pentru că este vorba de un parcurs pe care l-au avut și cetățenii Republicii Lituania”, a declarat domnul Gitanas Nauseda.

Președintele Republicii Lituania, Gitanas Nauseda, se află în vizită oficială în Republica Moldova, la invitația doamnei Maia Sandu. Aceasta este prima vizită a unui șef de stat lituanian în țara noastră în ultimii șase ani.

Distribuie