Serviciul Vamal raportează încasări de circa 18 miliarde lei de la începutul anului curent

Încasările Serviciului Vamal în primele 10 luni ale acestui an se ridică la 18 miliarde lei, în luna octombrie fiind colectate la bugetul de stat peste 2 miliarde lei. Pe parcursul lunii trecute, au fost perfectate 51 008 declarații vamale, iar fluxul mijloacelor de transport a constituit 138 893 de traversări. Cele mai tranzitate posturi vamale rămân a fi Leușeni și Giurgiulești, cu 39 984 și  respectiv, 27 612 traversări.

Serviciul Vamal administrează Centrul Unic de Apel (+373 22 788 888), unde pot fi obținute (24/24) informații despre regulile de traversare a frontierei cu diverse bunuri sau înregistrate reclamații cu privire la eventuale abuzuri admise de către angajații instituției.

În luna octombrie, operatorii Liniei de informare au răspuns la 2 883 de solicitări de informații legate de vamă.

Totodată, în perioada vizată au fost constatate 326 de încălcări ale legislației vamale, fiind întocmite 265 procese-verbale cu privire la contravenție și aplicate amenzi în sumă de peste 943 mii lei.

Cele mai frecvente încălcări se referă la nedeclararea sau declararea neautentică a mărfurilor de larg consum, încălcarea termenelor de tranzit sau de depunere a declarației vamale și depășirea termenului de aflare pe teritoriul RM a autoturismelor introduse și declarate prin acțiune.

În contextul situației epidemice, îndemnăm participanții la traficul transfrontalier să se informeze doar din surse oficiale despre condițiile de trecere a frontierei impuse în țările de destinație, inclusiv în cele de tranzit.

Totodată, Serviciul Vamal mulțumește agenților economici pentru cooperare și atitudine responsabilă.

Aveți grijă de sănătatea Dumneavoastră și a celor din jur!

Distribuie