Conducerea MAIA a efectuat o vizită de lucru în raionul Hîncești, la două afaceri din sectorul zootehnic

Conducerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, a efectuat o vizită de lucru, marți, 8 februarie curent, în raionul Hîncești, la două afaceri din sectorul zootehnic. Astfel, ministrul Viorel GHERCIU împreună cu Secretarul de Stat Iurie SCRIPNIC și cu reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, au mers la două ferme de creștere a taurinelor pentru carne.

În scopul aplicării unor noi paradigme de dezvoltare a sectorului, oficialii au discutat cu proprietarii fermelor, care au relatat despre implementarea celor mai noi tehnologii de creștere a animalelor, despre specificul exportului de carne pe piețele asiatice, au prezentat ponderea sectorului în produsul agricol global, indicatorii economici și de performanță a exploatațiilor agricole. Totodată, au fost puse în discuții provocările ce stagnează activitatea sectorului zootehnic din țara noastră. Printre cele mai frecvente probleme întâlnite în sector, fermierii au enumerat: lipsa tinerilor specialiști, a medicilor veterinari, fapt ce împiedică gestionarea eficientă a situațiilor de urgență și a bolilor, disponibilitatea redusă a anumitor tipuri de vaccinuri în țara noastră, creșterea costurilor la furaje ș.a. În acest sens, fermierii își doresc să fie create mai multe înlesniri, pentru stimularea desfășurării activităților din domeniul zootehnic.

„Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare este preocupat de elaborarea politicilor și a formelor de sprijin corespunzatoare, menite să dezvolte și să modernizeze sectorul zootehnic. Sectorul zootehnic este prioritar, motiv pentru care vor fi majorate investițiile din partea statului, în vederea dezvoltării acestuia. În același context, menționez că asocierea producătorilor agricoli va fi încurajată, prin alocarea unor subvenții mai mari din bugetul național. Intenționăm să sporim dialogul dintre mediul de afaceri și instituțiile de învățământ de profil, în scopul creării unor condiții atractive în care tinerii noștri să își continue activitatea profesională în Republica Moldova. Prin aceste intervenții, urmărim să îmbunătățim calitatea, să sporim competitivitatea producției de origine animală atât pe piața internă, cât și pe cea externă”, a subliniat ministrul Viorel GHERCIU.

Ulterior, părțile au efectuat o vizită la fabrica de prelucrare a deșeurilor cu captarea biogazului și la fabrica de producere a alcoolului etilic și bioetanolulu, unde au analizat avantajele ecologice și economice pentru țara noastră.

Distribuie