„Florile Dalbe” aniversează 80 de ani de la fondare

Publicația periodică săptămânalul educativ-cognitiv și literar-artistic pentru copii și adolescenți „Florile Dalbe” aniversează astăzi, 31 martie 2021, 80 de ani de la fondare. Primul ziar al copiilor editat la Chișinău a văzut lumina tiparului în martie 1941.

În perioada 1941-1990 dincolo de balastul ideologic iminent revista a devenit o tribună a tinerilor talente, mulți scriitori își publicau aici poeziile și povestirile, astfel ziarul afirmându-se drept o preţioasă publicaţie periodică de cultură generală. De-a lungul anilor din redacția săptămânalului au făcut parte scriitori și oameni de cultură, printre care: Grigore Vieru, Aureliu Busuioc, Liviu Damian, Gheorghe Marin, Vitalie Filip, Gheorghe Gheorghiu, Arhip Cibotaru, Gheorghe Malarciuc, Mihail Ion Cibotaru, Raisa Lungu-Ploaie, Gheorghe Blănaru, Ariadna Şalari, Ludmila Vătavu, Aurel Ciocanu etc.

În anul 1990, publicația periodică a început să apară într-o serie nouă cu titlul de „Florile dalbe” – un simbol plăsmuit de imaginația colectivă a neamului nostru, simbol ce semnifică reînnoirea. Revista are ca scop educarea tinerei generații în baza valorilor naționale și general-umane fapt pentru care a fost premiată la nivel național și internațional.

În anul 2008, la Paris, revistei și redactorului-șef Ion Anton, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova și al Uniunii Scriitorilor din România, i s-a decernat Premiul Internațional pentru Calitate și Excelență „Steaua Calității”, categoria Aur, atribuit de Consiliul Internațional al Business Initiative Directions. De asemenea, în anul 2010, revistei i-a fost decernat premiul ONU în domeniul Drepturilor Omului pentru pagina tematică lunară „Drepturile mele, ce să fac cu ele?”.

Pentru perseverenţă în activitatea de îmbunătăţire continuă a tuturor parametrilor calităţii, atât sub aspect conceptual-tematic, cât şi sub aspect poligrafic, revistei săptămânale pentru copii şi adolescenţi „Florile Dalbe” i-a fost decernat, la sfârșitul anului 2018, Premiul Internaţional pentru Calitate şi Excelenţă „ERA Calităţii”, categoria Platină.

Cu prilejul aniversării a 80 de ani de la fondare Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a decernat diploma de onoare a ministerului echipei redacționale a Revistei „Florile Dalbe”.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării adresează sincere felicitări echipei Revistei „Florile Dalbe” dorindu-le inspirație, perseverență și câți mai mulți cititori fideli.

Distribuie