Lista de produse alimentare autohtone provenite din lanțul alimentar va fi extinsă

Oficiali ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și reprezentanți ai Asociației Investitorilor Străini în Republica Moldova (FIA) s-au reunit în cadrul unei ședințe comune, pentru a discuta pe subiectul produselor alimentare autohtone provenite din lanțul alimentar scurt, expuse pe raftul rețelelor comerciale, conform Legii cu privire la comerțul interior. În urma dialogului părțile au convenit ca lista produsele autohtone expuse spre vânzare să fie extinsă și actualizată, pentru a respecta cota de raft, nu mai puțin de 50%, conform legislației în vigoare.

Membrii FIA au argumentat necesitatea plasării în proporție de 51% pe raft a produselor autohtone și au solicitat completarea listei cu mai multe produse alcoolice, slab alcoolice și vinuri locale.

„După exemplul mai multor țări, considerăm că oferirea a minim 51% din lungimea lineara a raftului pentru produsele autohtone, este o acțiune în suportul producătorilor autohtoni și va permite popularizarea consumului local”, a subliniat vice președintele FIA, Gokce Yanasmayan, în cadrul discuțiilor.

În cadrul dialogului, reprezentanții MADRM au comunicat că în urma solicitărilor, au compoletat și actualizat lista, inclusiv, au coordonat-o cu Asociațiile de profil și a fost transmisă Consiliului economic pe lângă Prim-ministru, pentru a fi coordonată cu reprezentanții rețelelor comerciale.

Lista completată și actualizată conține circa 338 de  poziții tarifare: fructe și legume proaspete și conservate, produse lactate, ouă, miere, băcănie, carne proaspătă și procesată, produse de brutărie, produse de cofetărie, ulei, băuturi nealcoolice și alcoolice, produse congelate, sosuri, etc.

„Țara are un potențial enorm pentru produsele agroalimentare și băuturi. Produsele moldovenești sunt cele mai bune, iar modificarea și actualizarea listei produselor autohtone provenite din lanțul alimentar scurt expuse pe raftul rețelelor comerciale  din țară va asigura stabilitatea producătorilor autohtoni. MADRM reiterează poziția cu privire la importanța respectării cotei de raft, nu mai puțin de 50% și suntem deschiși pentru discuții pe marginea subiectului. Salutăm și apreciem poziția FIA, de a susține producătorii din țara noastră în promovarea produselor autohtone și a consumului local”, a menționat ministrul Ion PERJU, în dialogul cu membrii FIA.

Distribuie